För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Gårdsförsäljning – men inte för alla

Publicerad 5 sep 2024
Snart ser det ut att bli grönt ljus för gårdsförsäljning i Sverige. Begränsningar i volym gör dock att den som producerar ”för mycket” exkluderas.
Eva och Conny Gustafsson på Håks gård. Foto: Samuel Unéus

Vi har träffat två gårdsföretagare som hamnar på varsin sida om volymgränsen i systemet för gårdsförsäljning av alkohol: Håks gård på Öland och Tevsjö Mill & Distillery och Teve Kvarn utanför Järvsö.

Gårdsförsäljning blir verklighet 2025.

"Vi har kämpat för det här länge"

Eva Gustafsson driver Håks gård nära Mörbylånga på Öland tillsammans med sin man Conny. Gården har funnits i familjen i sex generationer. När idén föddes att starta vinodling 2001 var gården en av de första odlingarna i landet. Sedan 2010 ligger produktionen på cirka 4 000 liter per år, främst av blåa druvor som blir rött vin.

Hur fick du idén att starta vingård?

Jag jobbade extra på Systembolaget samtidigt som på gården och då utvecklades tanken om vinodling. Vi har kalkrik jord, många ljustimmar och närhet till havet. Många var skeptiska i början, men det har gått bra. Med klimatförändringarna har vi också märkt skillnad – vi får upp mognaden tidigare och bättre skördar.

Vad betyder det för er att förslaget om gårdsförsäljning med största sannolikhet blir verklighet nästa år?

Vi har kämpat för det här länge. Det känns orimligt att vi ska ha andra regler än resten av Europa. När vi har besökare här på guidningar och provningar måste vi skicka dem till Systembolaget, och vi vet aldrig om de har tillräckligt med flaskor inne. Med gårdsförsäljning blir det en helhetsupplevelse för kunden, som kan köpa med sig vin hem efter att ha sett hur processen går till. Att få sälja här känns som en naturlig utveckling i vårt företagande.

Hur kommer ni att förändra er verksamhet?

Det här skulle ge möjlighet att experimentera och ta fram mindre batcher av nya specialgjorda vinsorter. Det skulle vara en rolig utveckling. När vi säljer till Systembolaget behöver vi göra större batcher för att det ska vara en hållbar affär. Vi står också och väger angående att utöka odlingarna. Om vi gör det behöver vi också vara fler som jobbar i vingården. Just nu är det bara jag och Conny på heltid, och extra resurser vid skörd. Vi får utvärdera de första åren med gårdsförsäljning och se hur stort intresset blir.

Företag: Håks gård.

Ägare: Drivs av Eva Gustafsson, som är sjätte generationen på gården, med familj.

Plats: Söder om Mörbylånga, Öland.

Verksamhet: Mindre gård, knappt 30 hektar.

Vinodling på cirka 4 000 stockar, vilket ger cirka 4 000 liter per år. Arrenderar ut resten av åkermarken.

Omsättning: 300 000 – 500 000 kronor för vinverksamheten. Varierar från år till år beroende på skörden.

"Du bestraffas om du blir för duktig"

Anna och Jonas Larsson driver familjeföretagen Tevsjö Mill & Distillery och Teve Kvarn utanför Järvsö. Kvarnen, som funnits i Anna Larssons familj i minst sju generationer, kompletterades 2012 med ett destilleri som Jonas Larsson utvecklat till ett växande och lönsamt företag. Efter en ny investeringsrunda på 27 miljoner kronor invigdes i augusti en utbyggnad som ökar kapaciteten från 120 000 till 1,5 miljoner liter råsprit per år.

Vad innebär utbyggnaden för er?

Vi är den tredje största vodkatillverkaren i Sverige, efter Absolut Vodka och Lantmännen. Men även efter utbyggnaden producerar vi bara cirka en tiondel av vad Lantmännen gör per år. Att producera råsprit är avancerat och kostsamt. Med den här utbyggnaden kommer vi ner såpass i produktionskostnad att vi har en chans att konkurrera även med pris.

Ni har för stor tillverkning för att omfattas av det nya förslaget för gårdsförsäljning. Hur ser du på den begränsningen?

De har lagt upp det med både hängslen och livrem, med tak både för tillverkning och köpvolymer. Du bestraffas om du blir för duktig. Det är oftast när du har blivit tillräckligt stor som du kan leverera konkurrenskraftigt och får upp kvaliteten, då du kan investera i de maskiner du behöver. Om man ska vara krass är det heller inga konstigheter att gå runt det genom att starta ett nytt bolag med mindre produktion.

Hur skulle ni utöka verksamheten om ni fick ha gårdsförsäljning?

Vi skulle förmodligen starta ett besökscenter och servering för att kunna ha provsmakningar. Vi producerar för 270 olika varumärken med sina egna följare. Kan man sälja till minst 10 procent av dem blir det en bra försäljningskanal. Vi skulle kunna ha som ett mindre systembolag här.

Vad tror du kommer hända framöver med gårdsförsäljning i Sverige?

Det här är en mjukstart, det blir svårt för Sverige att vara enda landet i Europa med monopol på alkoholförsäljning. Redan nu finns det inget som hindrar att du beställer från utlandet. Vi har satt upp lager i Danmark och är i startgroparna för att kunna ta beställningar och skicka därifrån direkt hem till privatpersoner. 

Familjeföretaget som utmanar spritjättarna

Företag: Tevsjö Mill & Distillery AB och Teve Kvarn AB.

Ägare: Anna och Jonas Larsson.

Plats: Vid Ljusnan, en mil utanför Järvsö.

Verksamhet: Kvarn och destilleri som tillverkar spritprodukter under eget varumärke, men till största del på uppdrag av andra.

Omsättning 2023: Destilleriet omsatte 14,3 miljoner kronor.

Fler nyheter från Företagarna