Hellre effektiv klimatpolitik än nationella prestigeprojekt
Koldioxidutsläpp är ett globalt problem, och Företagarna menar att den politiska ambitionen ska vara att minska utsläppen där de är som störst och där det är billigast att göra det. Utan kostnadseffektivitet i beräkningarna riskerar Sverige att förlora vår konkurrenskraft och därmed vår förmåga att göra verklig skillnad på den globala arenan. Det skriver Jennie Albinsson, Företagarnas expert på miljö och klimat, i en debattartikel i Aftonbladet.
Kostnadseffektiviteten är inbyggd i EU:s system med handel med utsläppsrätter. Detta har gjort EU:s klimatpolitik så framgångsrik. Systemet sätter pris på koldioxid, ger en konkurrensneutral spelplan för alla företag inom Europa och allokerar utsläppsminskningar dit de är billigast i EU. Men tyvärr har EU frångått systemet genom att undanta vissa sektorer från utsläppshandeln och införa den så kallade ansvarsfördelningen (ESR). Till 2030 måste därför Sverige, med bland de lägsta koldioxidutsläppen per capita i EU, minska koldioxidutsläppen med 50 procent. (Bulgariens beting är 10 procent.)
Det finns ingen logik bakom dessa beting. De baseras på politiska förhandlingar, som resulterat i att rika länder i EU ska minska utsläppen mer än fattiga länder – även om det sker till en högre kostnad, skriver Jennie Albinsson i Aftonbladet.
Aktuella nyheter inom klimatområdet
Företagarna vill därför att regeringen aktivt arbetar för att samtliga sektorer förflyttas till EU:s utsläppshandelssystem, som låter alla ta del av en konkurrensneutral spelplan.
Ansvarsfördelningsförordningen ESR
EU:s ansvarsfördelningsförordning, Effort Sharing Regulation (ESR), reglerar utsläppen som inte omfattas av EU ETS. Dessa utsläpp kommer från sektorer såsom vägtrafik, uppvärmning av fastigheter, mindre energianläggningar samt utsläpp från jordbruket.
Varje medlemsland tilldelas specifika mål för att minska utsläppen och bär ansvaret att reducera utsläppen inom dessa angivna områden. Enligt systemet måste länder med högre BNP per capita minska sina utsläpp snabbare än de med lägre BNP per capita.