För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Helt rätt att sänka marginalskatten

Publicerad 13 sep 2024
I den kommande budgetpropositionen kommer regeringen föreslå att avtrappningen av jobbskatteavdraget slopas. Mycket välkommet, enligt Företagarna.

Regeringens budgetproposition, som presenteras 19 september, kommer innehålla ett förslag om att ta bort avtrappningen av jobbskatteavdraget. Det beskedet gav finansminister Elisabeth Svantesson och de övriga Tidöpartiernas ekonomisk-politiska talespersoner i en debattartikel i Dagens Industri på fredagen.

Sänkt marginalskatt

Avtrappningen av jobbskatteavdraget är i praktiken en extra marginalskatt som Företagarna kritiserat, eftersom Sverige har näst högst marginalskatt i OECD. Höga marginalskatter gör det mindre lönsamt att arbeta mer, investera i utbildning och driva företag.Johan_Grip_rund.jpg

− Att regeringen aviserar att de ska ta bort avtrappningen av jobbskatteavdraget är mycket välkommet. Företagens största tillväxthinder just nu är just svag efterfrågan, därför kommer denna skattesänkning i grevens tid. Finansministern hittade sitt mod, äntligen kommer den borgerliga politiken, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Rätt prioritera reformer för tillväxt

Tidöpartierna argumenterar för att kampen mot den höga inflationen varit nödvändig under mandatperiodens första två år, men att det nu är dags att skifta fokus från inflationsbekämpning till att investera i ett rikare och tryggare Sverige.

− Det var aldrig regeringens främsta uppgift att bekämpa inflationen, men det är helt riktigt att det är deras uppdrag att se till att förutsättningarna för tillväxt stärks, säger Johan Grip.

Drivkrafter för att arbeta mer

Lägre marginalskatt stärker drivkrafterna för fler att arbeta mer. På Företagarnas önskelista över ytterligare steg i den riktningen finns fler förslag.

− Nu fattas bara att den statliga inkomstskatten tas bort och att den allmänna löneavgiften sänks, säger Johan Grip.

Fler nyheter från Företagarna