För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jobbsatsningar behöver kvalitetssäkras

Publicerad 23 sep 2024
Innan Arbetsförmedlingen tillförs ytterligare medel borde det säkerställas att tillskjutna skattepengar har möjlighet att ge önskade resultat.

Företagarna har under lång tid varit kritiska till hur skralt resultat som åstadkoms av de stora satsningarna som görs på arbetsmarknadspolitik. För att åstadkomma förändring behöver Arbetsförmedlingen styra om sin verksamhet mot service, effektivitet och resultat. Men det kommer bara att kunna ske om och när det finns en tydlig linje och målsättning från regeringen.  

I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att Arbetsförmedlingen får 79 miljoner kronor i ökade anslag, ämnade till ett förstärkt stöd till personer långt från arbetsmarknaden. 2026 beräknas verksamheten tillföras 158 miljoner och året därpå 238 miljoner.

Blandat betyg för budgetens jobbinriktning

Brist på resultat 

Företagarna ifrågasätter inte behovet av att prioritera gruppen som står långt från arbetsmarknaden, tvärtom. Men innan Arbetsförmedlingen tillförs ytterligare medel måste det gå att säkerställa att tillskjutna skattepengar har möjlighet att ge önskade resultat.  

− Det saknas en fungerande struktur inom Arbetsförmedlingen, både vad gäller att stödja personer som står utanför arbetsmarknaden och vad gäller att möta arbetsgivare i behov av att anställa. Vem ansvarar för individers olika insatser? Upphandlingar sker utan samråd med företag och branschorganisationer, små och medelstora företag har svårt att hitta rätt kompetens och få av Företagarnas medlemmar vänder sig till Arbetsförmedlingen när de behöver rekrytera, säger Lise-Lotte Argulander

Praktik fungerar

I budgetpropositionen föreslår regeringen också att 10 miljoner kronor avsätts 2025 för Jobbsprångets arbete för att erbjuda individuellt anpassad praktik. Här är facit bättre. Av dem som genomfört en praktik har sju av tio fått anställning, varav hälften på sin praktikplats. En stor majoritet av praktikanterna är kvinnor.  

− Jobbsprånget har under många år visat att vägen till jobb ofta går via praktik. Ur det perspektivet är regeringens satsning på Jobbsprånget bra, men att det krävs särskilda satsningar som denna visar samtidigt att Arbetsförmedlingens grundstruktur inte fungerar. Att förmedla praktik och insatser som leder till jobb borde vara Arbetsförmedlingens kärnuppdrag, säger Lise-Lotte Argulander. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna