Konkurrensverket utreder Göteborgs upphandlingskrav
I våras anmälde Företagarna stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs stad till Konkurrensverket för brott mot lagen om offentlig upphandling. Nu har Konkurrensverket prioriterat ärendet för vidare utredning på enheten för upphandlingstillsyn.
− Det är väldigt glädjande att Konkurrensverket prioriterat vårt ärende. Om Göteborgs stad får hållas kan det få allvarliga konsekvenser för en rättvis och effektiv offentlig upphandling, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert inom offentlig upphandling och konkurrens.
Företagarna anmäler Göteborgs stad
Företagarnas anmälan utreds vidare
Konkurrensverket tar varje år emot flera tusen klagomål och tips om överträdelser, men det är bara en bråkdel av dem som tas vidare till en fördjupad utredning. När myndigheten gör bedömningar av vad den ska utreda vidare utgår den från en särskild prioriteringspolicy där olika omständigheter viktas mot varandra. Frågor som har ett generellt intresse och som leder till tydliga resultat prioriteras.
− Vi gjorde bedömningen att vår anmälan hade goda chanser att ta sig igenom nålsögat och det känns så klart roligt men framför allt viktigt att vi hade rätt, säger Magnus Johansson.
Orimligt krav på kollektivavtal
Företagarnas anmälan handlar om att Göteborgs stadsfastighetsförvaltning ställde krav på kollektivavtal för samtliga leverantörer vid upphandlingen av renoveringen av Dalaskolan i Västra Frölunda. Upphandlingen omfattar belysningsarbete, invändig målning och mattbyte. Det beräknade kontraktsvärdet på ungefär två miljoner kronor gjorde det till en mindre upphandling som många små företag skulle kunna lämna anbud på, men sex av tio små och medelstora företag har inte kollektivavtal.
− Göteborgs stad har möjlighet att ställa arbetsrättsliga krav i offentliga upphandlingar, men kraven måste vara likabehandlande och proportionerliga. Syftet med att konkurrensutsätta ett offentligt kontrakt är att öppna upp marknaden för så goda och sunda affärer som möjligt. Då kan man inte utesluta sex av tio mindre företag bara för att de inte har tecknat kollektivavtal. Vad är det som säger att icke kollektivavtalsanslutna företag skulle vara mer olämpliga? säger Magnus Johansson.
Vad gör Konkurrensverket nu?
I och med att Konkurrensverket fattat beslut att prioritera Företagarnas ärende vidtar nu en fördjupad utredning av det material som kommit in. Ibland inhämtar myndigheten eget, kompletterande material. Konkurrensverket för sedan en dialog med den upphandlande myndigheten. Utgången kan i ett senare skede bli att den upphandlande myndigheten får ett tillsynsbeslut där Konkurrensverket riktar kritik mot ett upphandlingsrättsligt fel.
− Vi hoppas att ärendet ska gå hela vägen till ett prejudicerande beslut om att det inte är tillåtet att ställa krav på kollektivavtal i offentlig upphandling. Om Företagarna vinner innebär det i praktiken att ett sådant krav inte får ställas av samtliga svenska upphandlande organisationer och i alla offentliga upphandlingar, säger Magnus Johansson.