För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Patrick Krassén Konkurserna ökar – dags att agera

Publicerad 6 sep 2024
Konkurserna ökar och är nästan dubbelt så många som för två år sedan. Läget är allvarligt och det kan bli värre, varnar Patrick Krassén.
Företagarnas policychef och skattepolitiska expert Patrick Krassén. Foto: Oskar Omne.
Krönika Detta är en kommenterande text, åsikterna är skribentens egna.

Näringslivet har nästan 40 miljarder kronor i kvarvarande uppskjutna skatteskulder från pandemiåren som ska betalas in under kommande år. Företag som inte klarar att betala riskerar obestånd och ytterst konkurs.

Svårt för småföretag att få rekonstruktion 

Ett alternativ till konkurs är företagsrekonstruktion. Med den nya lagstiftning som trädde i kraft för ett par år sedan har gjort det både svårare och dyrare att få rekonstruktion godkänd. Främst höjer det trösklarna för småföretag.

Att en del företag går i konkurs är oundvikligt i en samhällsekonomi. Staten kan dock utforma reglerna på sådant sätt att konkurs är en sista lösning, inte en första.

Rekonstruktionsreglerna missgynnar småföretag

Offentlig skulduppgörelse skulle underlätta

En statlig utredning föreslog 2021 ett enklare och snabbare alternativ till rekonstruktion, så kallad offentlig skulduppgörelse. Förslaget är utrett och remissbehandlat och borde genomföras snarast. Det skulle underlätta för fler småföretag att kunna undvika konkurs.

Remissyttrande: Andra chans för krisande företag – en ny lag om företagsrekonstruktion (SOU 2021:12)

Begränsa företrädaranvaret 

Reglerna om personligt betalningsansvar för företags skatteskulder – företrädaransvaret – kan få oerhört tunga effekter för enskilda. Regelverket har under lång tid fått omfattande kritik för att driva fram konkurser i onödan. Ett konkret förslag till begränsning av regelverket lades fram redan 2020. Nuvarande regering har utlovat att gå vidare med förslaget, något som Företagarna också har efterlyst länge. Förhoppningsvis kommer en proposition senare i år.

"Early warning"-funktion 

I flera andra europeiska länder, bland annat Danmark, Tyskland och Belgien, har så kallade "early warning"-satsningar bedrivits, i syfte att tidigt fånga upp företag som har ekonomiska problem och kunna ge rådgivning för att förhindra att problemen leder till insolvens och konkurs. Att inrätta en liknande funktion i Sverige skulle kunna hjälpa företag, särskilt små, att rida ut perioder med tillfälliga problem.

Vid konkurser riskerar alltid uppbyggda värden att gå förlorade – ibland stora värden. Företagaren själv, de anställda, affärspartners och det omgivande samhället drabbas. Vissa konkurser kan förstås vara nyttiga för näringslivet, genom att bidra till förnyelse och att resurser kan användas på bättre sätt. Men i de flesta fall är det rimligt att utgå från att man vill undvika konkurs. Politiken kan bidra till att förutsättningarna finns.

Patrick Krassén Läs fler krönikor från vår expert

Patrick Krassén Policychef och skattepolitisk expert

Kommer Harpsunds eka ro hem sänkta skatter?

Regeringen har större svängrum i höstbudgeten i år än tidigare, men en stor del av reformutrymmet kan komma att hamna i högre offentliga utgifter i stället för tillväxtfrämjande...

Fler nyheter från Företagarna