För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Småföretagaren som får storbolagen att tänka om

Publicerad 3 sep 2024
Entreprenören Torbjörn Pettersson erbjuder en lösning som gör att industrin kan sluta att köpa ny olja. Företagarnas vd tog en tur till Ånge för att se uppfinningen som ger storbolagen en tankeställare – och som lockar kända idrottsprofiler att investera mångmiljonbelopp i grön teknik.

Den nedlagda postterminalen i Ånge har fått en ny hyresgäst. Nyckeln till lokalen har lämnats över till Rocco Oil Sweden AB, ett bolag som efter flera år av förberedelser nu står redo att hjälpa den tunga industrin att ta ett större miljöansvar. Bakom satsningen står en grupp lokala företagare som har öppnat Sveriges första reningsanläggning för industrioljor. Projektet har hittills finansierats av initiativtagarna själva och en lång rad kända idrottsprofiler (se faktarutan på nästa uppslag). 

Möjligheten att återanvända olja, om och om igen, väcker nyfikenhet och förundran. Benjamin Dousa, Företagarnas vd, bokade in ett besök hos Rocco Oil för att med egna ögon se hur ett svenskt småföretag med fem anställda kan få storbolagen att tänka om. 

Torbjörn Pettersson, vd för Rocco Oil, håller upp två glasflaskor som visar vad bolagets nya teknik handlar om. Den ena flaskan innehåller en svart och grumlig industriolja som har använts som smörjmedel i en maskin hos ett stort industriföretag. I den andra handen håller Torbjörn upp flaskan med den renade och genomskinliga oljan. Kontrasten kan inte bli tydligare. 

”Industrin behöver en tankeställare”.

Nästan alla maskiner kräver industrioljor, och de byts ut med jämna mellanrum. Den gamla oljan skickas till destruktion och ersätts med ny – men så behöver det inte vara, säger han.

Sedan drygt ett år tillbaka besöker Torbjörn Pettersson de största svenska förbrukarna av industrioljor. Han bokar besök hos bilindustrin, tillverkningsindustrin och gruvnäringen. Varje presentation börjar med samma budskap: ”Industrin behöver en tankeställare”.

Hur beskriver du din affärsidé i mötet med potentiella kunder? Undrar Benjamin Dousa. 

- Jag berättar att Rocco Oil kan revolutionera svensk industri med kostnadseffektiva och cirkulära lösningar för industrioljor. Vi gör det genom att erbjuda den världsunika DST-tekniken, framtagen i samarbete med SKF, som renar och återskapar oljan. Processen innebär att oljan kan användas om och om igen. 

Under rundturen får Benjamin Dousa se den reningsanläggning som kan bidra till att minska den tunga industrins klimatpåverkan. 

- Reningsprocessen inleds med att vi tillsätter en vätska i den smutsiga oljan, en så kallad booster. Vätskan blir som en magnet som drar åt sig alla småpartiklar i oljan, den blir tyngre och tyngre, och till slut sjunker den till botten. Vi kan rena på nanopartikelnivå med den här tekniken, säger Torbjörn. 

Och det är betydande mängder olja som smörjer den svenska industrin. Enligt Rocco Oil handlar det om ungefär 60 000 kubikmeter industriolja per år. 

- I dagsläget betraktas industriolja som en förbrukningsprodukt, men vi menar ju att industrin slänger bort olja som de i stället kan skicka till Ånge för rening och få tillbaka i samma skick som ny. 

Ångeföretaget Rocco Oil backas upp av flera kända idrottsprofiler.

Idrottsprofilernas gröna investering

Torbjörn Pettersson, vd och delägare i Rocco Oil, har inte behövt jaga finansiering på den traditionella kapitalmarknaden. 

"Det är nära och kära som satsar i bolaget, säger han."

I den första investeringssvängen tog Rocco Oil in 10–12 miljoner kronor; en ytterligare kapitalrunda i september 2022 resulterade i 17,5 miljoner kronor. 

Torbjörn Pettersson är huvudägare i bolaget tillsammans med sina hockeyspelande söner Emil (Timrå IK) och Elias (Vancouver Canucks). Andra delägare är Ångeföretagarna Nils-Erik och Carina Jonasson samt flera välkända idrottsprofiler, exempelvis fotbollstränaren Lars Lagerbäck, hockeyspelaren Henrik Zetterberg och fotbollsspelaren Emil Forsberg. 

Reningsprocessen är en innovation som utvecklades av entreprenören Fred Sundström i Östersund under namnet Recond Oil. När han var redo att gå från labbmiljö till produktion krävdes nya lokaler. Fred Sundström kontaktade då sin mångåriga affärspartner Nils-Erik Jonasson i Ånge som tillsammans med sin fru Carina driver företaget Recond Concept i den tidigare postterminalen. Det fanns plats över i lokalerna och innovatörerna från Östersund flyttade verksamheten till Ånge, och bildade ett bolag tillsammans med Nils-Erik Jonasson. Recond Oil behövde resurser för att ta produkten till marknaden, och 2019 köptes bolaget av SKF. Samtidigt ville en grupp företagare med koppling till Ånge att verksamheten skulle bli 

kvar på orten. Resultatet blev att Nils-Erik Jonasson kom överens med SKF om ensamrätt till den svenska marknaden, ett beslut som lade grunden till Rocco Oil. 

- SKF är nu vår licensgivare, de fortsätter att utveckla tekniken och bevakar patenten, säger Nils-Erik Jonasson. 

Men etableringen av världens första reningsanläggning för industrioljor hade kunnat få en bättre start. 

- Pandemin ställde till det i 15 månader. Vi kunde inte få hit montörer och projektet försenades rejält. Först våren 2022 stod anläggningen redo med en kapacitet för återställning av oljor på mer än 2 500 kubikmeter per år, säger Torbjörn. 

I dag finns liknande anläggningar i Spanien och Tyskland som SKF driver själva, samt en licensanläggning i Mexiko. 

Att återanvända som ett alternativ till att köpa ny låter som en affärsidé som skulle kunna möta på rejält motstånd från oljebolagen – men Torbjörn Pettersson berättar att ett nära samarbete med några utvalda oljebolag är en bärande del av affärsidén. 

- Oljebolagen är med på tåget, de är inte konkurrenter till oss. För närvarande har vi samarbetsavtal med två stora internationella oljebolag som vill att deras industrikunder ska använda vår teknik för rening. Det här är två stora drakar som nu säger: ”Vi vill inte sälja en förbrukningsprodukt”. De lämnar också en produktgaranti när vi har renat deras oljor, det är ett viktigt försäljningsargument för oss.

Vilka är de främsta utmaningarna? 

- Vi hade räknat med att komma ut på marknaden och få betalande kunder snabbare än vad vi har gjort. Nu väntar vi på att släppa resultaten från våra tester tillsammans med ett antal referenskunder. 

När räknar ni med vinst? 

- I mitten av 2025 ska vi gå med vinst, avslutar Torbjörn Petterson. 

Fakta

Vd möter

Mitt möte: Torbjörn Pettersson, vd och huvudägare i Rocco Oil Sweden AB, samt delägarna Nils-Erik och Carina Jonasson. 

Om företaget: Sveriges första reningsanläggning för industrioljor. 

Därför bokade jag mötet: Entreprenörerna bakom Rocco Oil visar att småföretagare spelar en viktig roll för att skapa klimatsmarta lösningar. 

Plats: Ånge. 

Fler nyheter från Företagarna