För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Väntat räntebesked från Riksbanken

Publicerad 25 sep 2024
Riksbankens direktionen vill vägleda marknaden kring sina fortsatta räntesänkningar.

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Den nya räntan börjar gälla 2 oktober.

I och med onsdagens besked fortsätter riksbankschef Erik Thedéen och direktionen den försiktiga anpassningen nedåt av styrräntan för att möta en lågkonjunktur som inte längre gisslas av hög inflation.

Johan_Grip_rund.png

− Dagens besked var kanske den mest väntade sänkningen med 25 punkter någonsin, eftersom riksbanksdirektionen visat att den ogärna gör snabbare sänkningar än annonserat och har sagt att det mest troligt skulle bli 25 punkter denna gång, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Expansiv penningpolitik väntar

Nästa penningpolitiska besked lämnas 7 november. Ytterligare ett besked lämnas 19 december. Riksbanken har öppnat för att det kan bli aktuellt med en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de närmaste beskeden. Inte heller utesluter den ytterligare en eller två sänkningar under första halvåret 2025.

− Givet att direktionen vill vägleda marknaden kring sina fortsatta räntesänkningar är det välkommet att de nu säger att de kan sänka räntan rejält med 50 punkter runder hösten, det tillsammans med fortsatta räntesänkningar behövs för att få igång hushållens efterfrågan och hålla inflation vid målet kring 2 procent, säger Johan Grip.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna