För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tillväxtinriktad budget, om än något försiktig

Publicerad 19 sep 2024
Företagarna är positivt inställda till de övergripande prioriteringarna i regeringens budgetproposition, men inte utan förbehåll.
Finanasminsiter Elisabeth Svantesson och budgetpropositionen för 2025. Foto: Skärmavbild från regeringen.se.

På torsdagsmorgonen höll finansminister Elisabeth Svantesson pressträff för att presentera regeringens förslag till statens budget för 2025. I och med Tidöavtalet finns en politisk majoritet för budgetpropositionen som läggs på riksdagens bord. Då budgeten bygger på samarbetet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna väntar sannolikt få överraskningar i den riksdagsbehandling som nu tar vid. Eftersom finansministern flera gånger förklarat kriget mot inflationen avslutat och segerrikt finns också ett annat fokus i förslaget till statsbudget än under de två föregående åren av mandatperioden.

Tillväxtinriktad budgetJohan_Grip_rund.jpg

Företagarna är överlag positiva till inriktningen och innehållet, men inte utan förbehåll.

− Regeringen och Sverigedemokraterna har i och med denna budget visat att de förmår att leverera en tillväxtinriktad budget med fokus på att sänka flera skadliga skatter, men samtidigt är de är ganska försiktiga. Det som saknas är en tydligare företagarlinje, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Förslagen i budgetpropositionen stärker drivkrafterna för att gå från bidrag till arbete, och innebär att hushåll får behålla mer av sin lön efter skatt. Den tar även ett försiktigt tag om Sveriges höga marginalskatter och skattesystemets negativa påverkan på möjligheterna att locka utländska experter att ta jobb i Sverige. Det tillsammans med ett steg till att öka nedsättningen av arbetsgivaravgiften är bra, även om det finns mer att uträtta.

− Arbetslösheten är fortsatt hög och tillväxttakten står och stampar. Det som saknas är en tydligare företagarlinje, där regeringen och Sverigedemokraterna prioriterar att sänka arbetsgivaravgifterna ytterligare så att företagare kan, vill och vågar anställa fler, säger Johan Grip.

Fortsatt höga kostnader vid anställdas sjukfrånvaro

På minussidan av Företagarnas bedömning av budgetpropositionen återfinns avskaffandet av ersättningen för höga sjuklönekostnader. Risken för höga kostnader vid anställdas sjukfrånvaro är ett av de största hindren för företagare som vill anställa.

− Tyvärr håller regeringen, trots kraftig kritik från såväl Företagarna som Svenskt Näringsliv och fackföreningar, kvar vid avskaffandet av ersättningen för höga sjuklönekostnader. Avskaffandet slår allra hårdast mot de minsta arbetsgivarna, säger Johan Grip.

 

Fler nyheter från Företagarna