För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Upphandlingsvillkor ställs på sin spets i Göteborg

Publicerad 9 sep 2024
Kommunfullmäktige i Göteborg kommer i veckan att ta ställning till om det behöver förtydligas att kollektivavtal inte ska kunna vara krav vid upphandlingar.
Börshuset, Göteborg. Foto: Martin Wahlborg.

På torsdag sammanträder kommunfullmäktige i Göteborg. Ett ärende på dagordningen är frågan om kommunen ska kunna ställa krav på arbetsvillkor motsvarande fullvärdiga svenska kollektivavtal vid samtliga upphandlingar. 

 Det rödgröna styret bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill det, men Moderaterna, Kristdemokraterna, Demokraterna och Liberalerna yrkar på att småföretagare och lokala näringsidkare inte ska uteslutas ur upphandlingsprocesserna vid tillfällen då kollektivavtal saknas. Även Centerpartiet och Sverigedemokraterna vill att det ska framgå att kollektivavtal inte ska vara ett krav. Tillsammans har de sex partierna fler röster i kommunfullmäktige än de styrande tre partierna, vilket Dagens Nyheter rapporterat om. 

 − Det rödgröna styret i Göteborgs stad har uttryckligen sagt att de vill utmana systemet med beslut om upphandlingskrav som inte har stöd i lag. Men det säger sig självt att kommunen måste förhålla sig till de lagar och regler som finns. Tydligen behövs ett beslut i fullmäktige för att klargöra detta, vilket i sig är rätt anmärkningsvärt, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens.  

En fortkörning är fortfarande olaglig – även om det handlar om att testa systemetmagnus-johansson-rund.png

Kommuner får inte snedvrida konkurrensen 

Företagarna har varit starkt kritiska till hur det politiska styret i Göteborg hanterat upphandlingsfrågor. I våras anmälde därför Företagarna Göteborgs stad till Konkurrensverket för brott mot upphandlingslagstiftningen. Anledningen är att stadsfastighetsförvaltningen i en upphandling av renoveringsarbeten i Dalaskolan i Västra Frölunda krävde att samtliga leverantörer ska ha tecknat kollektivavtal. 

 − Göteborgs stad har möjlighet att ställa arbetsrättsliga krav i offentliga upphandlingar, men inte krav på centralt tecknat kollektivavtal. Ett sådant krav snedvrider konkurrensen, är ett tydligt brott mot de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna och utgör därmed ett brott mot Lagen om offentlig upphandling, säger Magnus Johansson. 

Företagarna anmäler Göteborgs stad

Sex av tio småföretag har inte kollektivavtal

 Upphandlingen av Dalaskolans renovering handlar om belysningsarbete, invändig målning och mattbyte i en skola och det beräknade kontraktsvärdet uppgår till två miljoner kronor. Det är en i upphandlingssammanhang liten summa, men en desto viktigare principiell fråga. Just nu behandlar myndigheten frågan och kommer att fatta beslut om den ska prioritera ärendet eller inte.   

− Vi hoppas att Konkurrensverket ser till principen mer än till frågan om två miljoner kronor snedvrider konkurrensen på marknaden. Om Konkurrensverket går på vår linje blir det otillåtet att ställa krav på anslutning till kollektivavtal. Sex av tio småföretag har inte kollektivavtal och kravet stänger därmed ute en stor del av Sveriges småföretagare, säger Magnus Johansson.   

 

Fler nyheter från Företagarna