Välkomna besked om skatt på jobb och sparande – med vissa förbehåll
På torsdagsmorgonen presenterade finansminister Elisabeth Svantesson tillsammans med representanter för de andra regeringspartierna och samarbetspartiet ett paket riktat till hushållen i den kommande budgetpropositionen. Det innehåller en förstärkning av jobbskatteavdraget, sänkt skatt för pensionärer, en skattefri grundnivå för ISK-sparande och ett fortsatt förstärkt bostadsbidrag.
Bra med sänkt inkomstskatt
Företagarna välkomnar att regeringen går vidare med förslaget som remitterades i våras om att utöka jobbskatteavdraget.
− Sänkt inkomstskatt, särskilt för låga och medelhöga inkomster, är ett viktigt steg för att stärka arbetslinjen. Samtidigt saknas alltjämt förslag som skulle sänka Sveriges internationellt sett väldigt höga marginalskatter på högre inkomster, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.
Satsningen på pension är också föståelig.
− Att man sänker skatten på pension går egentligen mot arbetslinjen, men samtidigt är det förståeligt att man vill undvika anklagelser om ”pensionärsskatt”. Sänkta skatter för löntagare och pensionärer medför samtidigt mer pengar i plånboken, vilket i förlängningen kan ge en skjuts även för företag och jobbskapande genom ökade konsumtionsområden, säger Patrick Krassén.
Indexuppräkning av brytpunkten, check!
Tidigare har det också meddelats att regeringen kommer att återgå till att indexjustera brytpunkten för statlig inkomstskatt, vilket man inte gjorde förra året.
− Att man frös uppräkningen av brytpunkten förra året rönte mycket kritik mot regeringen, då det ledde till högre skatt för många löntagare, i synnerhet eftersom man inte gjorde motsvarande paus vad avser till exempel bidragsnivåer och elskatt. Därför är det bra att regeringen återgår till praxis med indexuppräkning av brytpunkten. Vi vill dock också se att man minskar den statliga inkomstskatten totalt, liksom att man tar bort den extra marginalskatt som avtrappningen av jobbskatteavdraget innebär, säger Patrick Krassén
Minskad skatt på ISK är välkommet
Ett annat besked som gavs i dag är om den sedan länge utlovade skattefriheten för ett grundbelopp på investeringssparkonto (ISK). 2025 blir de första 150 000 kronorna i ISK-sparande skattefria och 2026 höjs grundnivån till 300 000 kronor.
− Företagarna välkomnar att regeringen och samarbetspartiet SD nu går vidare med att minska skatten på ISK-sparande. Att det utformas som ett skattefritt grundavdrag går förvisso att ifrågasätta utifrån att det rubbar symmetrin mellan skatteplikt för intäkter och avdragsrätt för kostnader, men ökade incitament till privat sparande är bra både för privatpersoner och för företags kapitalförsörjning, säger Patrick Krassén
En förändring av villkoren för ISK (och de andra produkterna där en schablonintäkt beskattas) har figurerat i debatten under några år och blivit alltmer angelägen, inte minst eftersom stigande räntor även innebär att skatten på innehaven ökar.
Öppna ISK för onoterade innehav
Reformen av den skattefria grundnivån gäller även för andra sparformer som schablonbeskattas i stället för att skatten tas ut löpande på utdelningar, vinster eller räntor. Det är förutom ISK även kapitalförsäkringar och så kallade PEPP-produkter (paneuropeisk privat pensionsprodukt).
Det går att ha fonder, obligationer och aktier i ISK, men bara i börsnoterade bolags värdepapper. En del finansiella institut erbjuder i dag lösningar för att ha onoterade aktier i kapitalförsäkringar. Dessa är dock begränsade till ägare som inte är kvalificerade och kostar relativt mycket att sätta upp.
−Företagarna vill se att ISK eller motsvarande sparlösning öppnas upp även för onoterade innehav. Det skulle kraftigt förenkla för vanliga sparare att investera i onoterade bolag – vilket också skulle gynna kapitaltillgången för växande bolag som är i behov av finansieringslösningar. Regeringens nyligen framlagda förslag om avdrag för räntekostnader missgynnar innehav av onoterade aktier jämfört med börsnoterade aktier, vilket försämrar mindre företags finansieringsmöjligheter. Insatser för att väga upp för detta är nödvändiga, avslutar Patrick Krassén.