Åtstramad arbetskraftsinvandring är förenat med fara

Regeringen vill höja lönegolvet för arbetskraft från länder utanför EU till 35 600 kronor, för att på så vis fokusera på det den ser som högkvalificerad arbetskraft. Men det är feltänkt att tro att skärpningen av kraven för arbetskraftsinvandring ska leda till att de som står utanför arbetsmarknaden kommer att ta de jobb som regeringen klassar som lågkvalificerade. Det skriver Företagarnas vd Magnus Demervall på Dagens Industris debattsida tillsammans med vd:arna för Livsmedelsföretagen, Gröna arbetsgivare och Charkuteriföretagen: Björn Hellman, Lena-Liisa Tengblad och Magnus Därth.
”I alla våra företag finns ytterst kvalificerad arbetskraft för att arbeta inom allt ifrån köttproduktion till byggsektorn, handel, distribution, odling eller skörd. Men lönenivån för dessa yrken uppgår inte till 35 600 kr”, skriver de i debattartikeln.
Företagen kan inte ersätta kvalificerad utländsk kompetens med personer som är arbetslösa och saknar rätt kompetens. Det är helt enkelt två vitt skilda utmaningar. Mot bakgrund av de orostider som vi lever i måste samhället rusta för det oförutsedda. Att stänga viktig arbetskraft ute från svenska företag är därför både farligt och fel och riskerar förödande konsekvenser, skriver debattörerna:
”I osäkra tider måste verksamheter rusta för det oväntade. Ytterst handlar det om att vårt samhälle ska stå starkt och klara sig genom olika prövningar där tillgång till mat, vatten, el och andra grundläggande samhällsfunktioner kommer vara avgörande.”