En skattesänkning som är skräddarsydd för Företagarnas medlemmar
Att få finansministrar att sänka arbetsgivaravgiften har ofta visat sig vara knepigt. En förklaring till det ljumma intresset från politiken är att en generell sänkning av arbetsgivaravgiften skulle innebära ett stort bortfall i statsbudgeten som måste täckas på annat sätt. Och det är ofta andra reformer som ligger politikerna varmare om hjärtat.
Mot bakgrund av denna politiska verklighet är det utvidgade växa-stödet som trädde i kraft vid årsskiftet en betydande framgång för Företagarna. Växa-stödet innebär att du kan få rejält sänkt arbetsgivaravgift om du är ensam i ditt företag och anställer en eller två nya medarbetare – eller om du redan har en anställd och anställer ytterligare en. Med de nya lättnaderna sänks arbetsgivaravgiften från 31,42 till 10,21 procent
Patrick Krassén, skattepolitisk expert hos Företagarna, har under många år jobbat för att väcka politikernas intresse för sänkta arbetsgivaravgifter.
– Arbetsgivaravgifterna är en prioriterad fråga. Våra medlemmar har länge pekat på att höga kostnader för att anställa är ett av de främsta hindren för att växa, säger han.
Gynnsam reform för ägarledda små företag
Regeringens beslut att nu utvidga och förbättra växa-stödet välkomnas av Företagarna.
– Det är en reform som är gynnsam särskilt för våra medlemmar, de små ägarledda företagen. Företagarna ser växa-stödet som den mest framkomliga vägen att sänka kostnaderna för att anställa. Även om vi gärna också skulle vilja se en generell sänkning av arbetsgivaravgiften har växa-stödet en större träffsäkerhet bland våra medlemmar, säger Patrick Krassén.
Möjligheten till sänkt arbetsgivaravgift för företagare som gör sin första anställning har funnits i nuvarande form sedan 2017. Patrick Krassén pekar på att växa-stödet har varit en framgångsrik reform:
– Enligt statistik från Skatteverket har stödet tillämpats för mellan 10 000 och 15 000 jobb per år 2019–2023. Det får betraktas som ett mycket bra resultat. 2024 låg det på cirka 7 000 jobb, vilket är lite lägre och sannolikt har att göra med den allmänna lågkonjunkturen och nedgången i nyföretagande.
Företagarna har drivit på för växastöd
Inför riksdagsvalet 2022 valde Företagarna att presentera ett utvidgat växa-stöd som en av organisationens prioriterade politiska frågor. Budskapet var att 4 av 5 nya jobb skapas i små och medelstora företag – och att potentialen för fortsatt jobbskapande genom sänkta kostnader är störst just hos de företagen. Företagarnas påverkansarbete gav resultat – i april 2024 presenterade regeringen Kristersson ett förslag om ett utvidgat växa-stöd med sänkt arbetsgivaravgift för upp till två anställda, och en höjning av lönetaket från 25 000 till 35 000 kronor per månad.
På vilket sätt är det här en framgång för Företagarna?
– Det är uteslutande vi som har engagerat oss för växa-stödet, ingen annan organisation har drivit frågan så tydligt som Företagarna.
Hur har ni jobbat?
– Det handlar om att skapa relationer med politiker i alla läger, bygga förtroende och presentera statistik som backar upp argumenten. Vi kunde visa att växa-stödet hade lett till att nya jobb skapats, och att det hade orsakat ett väldigt litet skattebortfall, säger Patrick Krassén.
Från regeringens sida motiverar man ett utökat växa-stöd med att det kan bidra till minskad arbetslöshet.
– Det är avgörande för svenskt välstånd att sysselsättningen ökar. Samtidigt behöver det också bli mer lönsamt att anställa medarbetare. Att utvidga växa-stödet är en viktig del i det arbetet, kommenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med att propositionen presenterades i oktober förra året.
Liberalerna och Centerpartiet vill se mer
Att regeringen valde att föreslå sänkt arbetsgivaravgift för de minsta företagen är en framgång som Liberalerna gärna tar åt sig.
– Ett utvidgat växa-stöd var något som vi i Liberalerna förde in till förhandlingsbordet i budgetprocessen med Tidöpartierna. På sikt vill vi utvidga stödet till att gälla upp till tio personer, säger Cecilia Rönn, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson.
Och från oppositionen hörs liknande tongångar. Martin Ådahl är ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, och han beskriver regeringens satsning på landets småföretag som ”en droppe i havet”:
– Att växa-stödet höjs är väl det minsta regeringen kan göra för att kompensera för de senaste årens kostnadsökningar som har drabbat landets småföretagare, nu senast med sjuklöneansvaret.
Martin Ådahl fortsätter:
– Det är bra att växa-stödet utvidgas, men det räcker inte. Man behöver göra så mycket mer för att få i gång tillväxten och pressa tillbaka den rekordhöga arbetslösheten. Centerpartiet vill att företagen ska vara helt befriade från arbetsgivaravgift för de tio första anställda under åtminstone de två första åren.
Växa-stödet: unik sänkning av arbetsgivaravgiften
Våren 2006
Riksdagen antar ett förslag från den socialdemokratiska regeringen, med Göran Persson som statsminister, om sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag som gör sin första anställning. Sänkningen som är tidsbegränsad till utgången av 2007 träder i kraft 1 juli 2006.
Hösten 2006
Maktskifte i riksdagen. Alliansregeringen under ledning av Fredrik Reinfeldt tillträder och avskaffar sänkningen i sin första budgetproposition.
1 januari 2017
Regeringen Löfven (S) inför åter växa-stödet, men endast för enskilda näringsidkare.
1 januari 2018
Efter kritik från bland annat Företagarna beslutar regeringen att nedsättningen även ska omfatta aktiebolag och handelsbolag.
22 april 2024
Regeringen remitterar ett antal skatteförslag, bland annat om utvidgat växa-stöd.
3 oktober 2024
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) föreslår ett utvidgat växa-stöd från 1 januari 2025.
1 januari 2025
Det utvidgade växa-stödet träder i kraft.
Läs mer: