Folkhälsomyndigheten går för långt

Gårdsförsäljningen av alkoholhaltiga drycker väntas bli verklighet den 1 juni, helt enligt regeringens förslag från i vintras. Senare under april kommer riksdagen att fatta beslutet som öppnar dörren för småskaliga producenter att äntligen, efter åratal av debatt och utredningar, få erbjuda sina besökare att köpa med sig produkterna hem, utan att behöva gå via Systembolaget.
Gårdsförsäljning blir verklighet 2025
Byråkratisk övernitiskhet
Företagarna har drivit på frågan om gårdsförsäljning under flera år och välkomnar reformen, även om lagstiftningen som ska klubbas är mer restriktiv än nödvändigt. Företagarna är däremot kritiska till att Folkhälsomyndigheten nu gått vidare med förslag på föreskrifter och allmänna råd som skulle göra den praktiska tillämpningen av den redan restriktiva gårdsförsäljningen onödigt komplicerad för företagen.
– Det här är byråkratisk övernitiskhet när den är som värst. Folkhälsomyndighetens förslag till föreskrifter är alltför långtgående övertolkningar, säger Företagarnas regelförenklingsexpert Erik Östman.
Företagarnas remissyttrande om Folkhälsomyndighetens förslag
Skrivna på näsan
Inte nog med att en mycket bred krets personer räknas till dem som anses ha betydande inflytande i ett företag som vill bedriva gårdsförsäljning och därför kommer att behöva genomgå kunskapsprov. Därutöver föreslår Folkhälsomyndigheten ett detaljerat reglemente för hur besök ska gå till:
Tryckt information till besökarna
Vid varje gårdsförsäljningsevent ska företagaren dela ut tryckt informationsmaterial från Folkhälsomyndigheten om alkoholens skadeverkningar till besökarna.
Muntlig information till besökarna
Varje evenemang ska dessutom inledas med en muntlig information om att alkohol kan vara skadligt.
Minst 45 minuter långa evenemang
Lagen kräver att det sker ett betalt besöksarrangemang av viss varaktighet i samband med försäljningen. Folkhälsomyndigheten går längre och tidsätter evenemanget till minst 45 minuter.
– Att gårdsförsäljning ska ha en mycket mer långt gången informationsplikt än restauranger och barer och att evenemang ska klockas på minuten är absurt. Besökarna vill ha en trevlig upplevelse men ska i stället skrivas på näsan med folkhälsomyndighetens informationsmaterial. Jag undrar hur väl myndigheten tänkt igenom detta – andelen besökare som faktiskt kommer läsa materialet går nog att med rätt hög säkerhet förutspås till att vara väldigt få, säger Erik Östman.
Krångla inte till det, förenkla
Raka och tydliga regler är bra, men det är inte vad Folkhälsomyndigheten föreslår. Företagarna kan inte ställa sig bakom de föreslagna föreskrifterna i sak och ifrågasätter även regelgivningen av princip.
– Som de flesta stora myndigheter har Folkhälsomyndigheten fått ett uppdrag i sitt regleringsbrev om att förenkla för företag. Att på detta sätt krångla till det strider inte bara mot sunt förnuft utan även mot myndighetens uttryckliga uppdrag, säger Erik Östman.