”Förbered generationsskiftet”

Att lämna över nycklarna till företaget är aldrig enkelt. När mottagaren dessutom växt upp med Tiktok i stället för telefonsamtal kan generationsklyftan kännas som Grand Canyon. Men enligt Jörgen Borgström, rådgivare inom bolagsöverlåtelser och generationsskiften på Ludvig & Co, handlar det inte om att unga chefer saknar förståelse – de har bara ett annat sätt att göra saker.
– Det kan bli fel om man generaliserar för en hel generation. Det är individer som tar över företag, och vi är alla olika. Men som alltid när en yngre generation tar över sker förändringar, säger Jörgen Borgström.
Generation Z är datadriven
Generation Z är mästare på digitala verktyg och anammar AI och datadrivna arbetssätt som om de fötts med algoritmer i blodet. Det kan skapa fantastiska möjligheter men också skava om äldre kollegor känner sig akterseglade.
– Om den digitala mognaden skiljer sig mycket åt i ledningen bör man lägga lite tid på att utbilda dem som behöver det. Annars finns det en risk att generation Z uppfattas som generellt kunnigare än äldre generationer, trots att det bara handlar om den digitala kompetensen.
Generation Z har formats av en tid där låga räntor och snabb förändring varit vardag. Det är en generation som ofta vågar ta risker och pröva nya grepp – men det långsiktiga perspektivet kan ibland komma i kläm.
– Att driva familjeföretag kräver långsiktighet, och det är en av de största utmaningarna för unga som tar över. De tenderar att värdera flexibilitet och omväxling, vilket inte alltid går hand i hand med att driva företag.
Kommunikation är nyckeln
Men hur bygger man en bro mellan generationer som vill gå åt olika håll?
Enligt Jörgen Borgström är tydlig kommunikation nyckeln. Att prata om förväntningar och roller i förväg minskar risken för konflikter – både med den som tar över och med syskon eller andra familjemedlemmar som inte får chansen.
– Det gäller att förbereda ett generationsskifte i god tid för att det ska bli bra. Ta hjälp av en oberoende part, exempelvis för ekonomiska kalkyler, och gör en plan. Planen behöver inte genomföras direkt, men det är skönt för alla att veta att den finns och hur den ser ut.
Det viktigaste är dock att ge det hela tid. Ett generationsskifte är inte en sprint utan ett maraton. Låt den nya ägaren göra sina misstag – precis som du en gång gjorde.
– Om man släpper prestigen och tänker att det kan ligga något i det den andra säger, får man tillgång till en mycket större förmåga att nyttja de bästa idéerna för att lösa ett problem, säger Jörgen Borgström.