Försäkringsbolagens svarta lista

Bilverkstäder och uthyrning
Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller bilbrottslighet, enligt If. De flesta bilstölder begås av utomstående men enligt Polisen förekommer även kriminalitet i branschen. Försäkringsbolagen ställer krav på skyddsåtgärder och premierna kan bli höga. Billackering, biluthyrning och däckfirmor påverkas också.
Byggbranschen
Omfattande stölder och kriminalitet i branschen påverkar premier, självrisk och möjligheten att teckna en försäkring.
Elbilar, verksamheter med parkeringar och garage.
Flera stora bränder på bilparkeringar runt om i världen har startats av elbilar som börjat brinna. Försäkringsbolagen har blivit mer restriktiva när det gäller verksamheter där bilar står parkerade.
Fastigheter
Om fastigheten ligger i områden som drabbas av skred eller översvämningar finns risk för höjda premier. Om skadorna är återkommande måste fastighetsägaren vidta förebyggande åtgärder.
Fastigheter i trähus
Höga trähus har varit på modet i några år. Efter flera bränder har bland annat Länsförsäkringar skärpt kraven, vilket kan slå hårt mot trähustillverkarna.
Guldsmeder och klockbutiker
Här gäller högsta skyddsklass, vilket innebär höga kostnader för säkerhetsutrustning. I praktiken kan det bli omöjligt för en mindre butik att teckna en försäkring.
Kyrkor och religiösa samfund
Förvaring av oersättliga föremål har gjort det svårt för en del religiösa samfund att teckna försäkringar. I vissa fall kan också hotbilder bidra. Svenska kyrkan har löst det genom att starta ett eget försäkringsbolag: Kyrkans försäkring.
Restauranger
Krogbranschen har länge förknippats med höga risker. Brand och skadegörelse är typiska risker och det har även förekommit försäkringsbedrägerier. Försäkringsbolagen har dragit öronen åt sig, vilket kan göra det svårt även för seriösa företagare som vill teckna en försäkring.
Rivningsföretag
Rivning av hus är en riskfylld verksamhet där asbest, PCB och andra miljögifter hanteras. En mängd certifikat och tillstånd krävs för att en försäkring ska kunna tecknas.
Återvinningsföretag
Det här är en bransch som försäkringsbolagen inte gärna tar sig an. Om det läcker ut miljögifter kan det leda till en kostsam sanering och stora skadestånd. Spåren efter miljöskandaler som den i Teckomatorp på 1970-talet och senast Think Pink förskräcker. Skrotupplag kan dessutom vara förvaringsplatser för stöldgods.
Skönhetskliniker
Flera kliniker har kritiserats för allvarliga brister och krävts på skadestånd efter misslyckade operationer. Försäkringbolagen undviker helst att teckna försäkringar.
Sprängteknik
Traditionellt en riskbransch eftersom en olycka kan orsaka stora skador. Den senaste vågen av sprängningar utförda av kriminella gäng får knappast försäkringsbolagen att lätta på kraven.
Sågverk och snickerier
Har länge setts som en högriskbransch. De flesta företag följer nu kraven på att ha sprinklersystem installerade, vilket gjort det lättare att få försäkring.
Tatuerare
Hälsoriskerna bidrar till att försäkringsbolagen undviker branschen. Tatuerarnas branschorganisation har dock tagit fram en egen försäkring för medlemmarna tillsammans med försäkringsbolaget Svedea.
Elsparkcyklar
Företag som säljer eller hyr ut elsparkcyklar har drabbats av stöldvågor som gjort det svårt att teckna försäkring.
VVS
Försäkringsbolagen har under en lång tid varit skeptiska till VVS-branschen eftersom det visat sig att många jobb inte utförts fackmannamässigt.
Så här gjorde vi: Listan har tagits fram utifrån uppgifter främst från försäkringsbranschen och branschorganisationen Svensk Försäkring.