Förslaget om slopat karensavdrag är orättvist

Socialdemokraterna anser att karensavdraget är orättvist och att det borde slopas. Det är ett av förslagen som partistyrelsen går fram med inför S-kongressen senare i vår. Men karensavdraget finns till av en anledning. Det är ett enkelt och effektivt incitament för att minska korttidsfrånvaro och samtidigt ge arbetstagare en direkt koppling mellan ansvar och ersättning.
– Det är inte orimligt att den som är sjuk en dag också står för en liten del av den kostnaden. Så fungerar försäkringssystem. Det är inte en "bestraffning", som Socialdemokraterna nu påstår – det är en naturlig självrisk, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.
Balansen i sjukförsäkringen
Företagarna har i flera undersökningar och rapporter visat att just sjuklönekostnader är ett av de största tillväxthindren för små och medelstora företag i Sverige. Att föreslå avskaffat karensavdrag utan att samtidigt ta bort sjuklöneansvaret för arbetsgivare är inte bara ogenomtänkt utan direkt skadligt. Karensavdraget må vara litet – men dess betydelse för ansvarstagande och balans i sjukförsäkringen är stor.
– Vill inte Socialdemokraterna att det ska löna sig att ta ansvar, bygga företag, skapa jobb och bidra till samhället? För varje ny kostnad, för varje ny pålaga, blir det allt färre som vågar vara arbetsgivare. Man kan inte fortsätta att lasta arbetsgivarna för samhällets alla problem utan att till slut slå undan benen på det entreprenörskap som hela välfärden bygger på, säger Lise-Lotte Argulander.
Låt staten ta hela ansvaret
En mer rättvis lösning på att stärka tryggheten för den enskilde vore enligt Företagarna att staten tar hela ansvaret för sjukersättningen från dag ett. Då skulle kostnaden delas mellan den sjuke själv och det offentliga, inte läggas på arbetsgivaren. Det Socialdemokraterna gör är i stället att rikta allt fokus till landets arbetsgivare.
– Socialdemokraterna ser alltjämt företagare som ett evigt skatte- och avgiftsbatteri som aldrig får ta slut. För varje ny reform – oavsett hur välvilligt den paketeras – läggs ytterligare kostnader, risker och administrativ börda på landets arbetsgivare. Nu är det karensavdraget som står på tur att skrotas och därmed ännu en självrisk som tas bort från individen och dumpas på företagen. Nyss var det arbetstidsförkortning med full lön som var på tapeten, säger Lise-Lotte Argulander.