Lise-Lotte Argulander Glöm inte arbetsgivarens arbetsmiljö

I dag firar vi Arbetsmiljödagen – en dag för att lyfta allt viktigt arbete som görs för att våra arbetsplatser ska vara trygga, säkra och utvecklande. Men låt oss vara ärliga: det är också en dag då många arbetsgivare förmodligen får en lätt stressklump i magen. För hur står det egentligen till med deras egen arbetsmiljö?
Arbetsmiljöarbetet – lika viktigt under alla årets dagar
Alla dessa paragrafer
Missförstå mig inte – en god arbetsmiljö för alla anställda är en självklarhet. Men ibland känns det som att arbetsmiljöansvaret för arbetsgivare liknar att delta i ett oändligt maratonlopp med ryggsäckar fyllda av föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Bara det att hålla reda på alla olika föreskrifter kan få den mest välorganiserade företagare att behöva en extra friskvårdstimme. De cirka 2 000 paragrafer som finns i Arbetsmiljöverkets nya struktur kan verkligen ge vem som helst gråa hår. Det finns ingen officiell siffra på det exakta antalet paragrafer, men tidigare var det ungefär 2 300.
Ta till exempel föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). De ska självklart finnas – men för den lilla företagaren som kämpar med budget, kunder, marknadsföring och nu också detaljerade planer för "tillräcklig återhämtning" på varje arbetsplats, kan det kännas som att plötsligt behöva bli expert på psykologi, juridik och projektledning – samtidigt.
Det är nästan så att jag vill föreslå en ny föreskrift: AFS 2025:1 – Föreskrifter om arbetsgivarens rätt till andningspaus vid administrativt sammanbrott.
Juristerna svarar 21: Vad gäller kring arbetsmiljö och distansarbete?
Tänk på arbetsgivarnas arbetsmiljö
Vi måste våga prata om att arbetsmiljöarbetet inte kan vara en tävling i vem som kan producera flest dokument, rutiner och checklistor. Det måste vara begripligt, rimligt och ge utrymme för företagen att faktiskt göra det viktigaste – att skapa bra arbetsplatser, utan att själva drunkna i pappersarbete.
Så på Arbetsmiljödagen vill jag skicka en hälsning både till Arbetsmiljöverket och till alla som älskar att skriva nya regler: tänk på arbetsgivarnas arbetsmiljö också. Annars riskerar vi att landets företagsledare behöver nya rehabprogram – för utmattning av föreskriftskaraktär.
Låt oss i stället bygga en arbetsmiljö där sunt förnuft får vara minst lika mycket värt som ännu en trestegsmodell i bilaga fyra.
Grattis på Arbetsmiljödagen!