Har du koll på dina exportmöjligheter?
Att ta klivet in på en ny geografisk marknad kan vara ett av de mest avgörande stegen i ett företags utveckling. Nya möjligheter öppnas för verksamheten att växa. Många företagare pekar dessutom på att de har utvecklats på det personliga planet – genom att få nya erfarenheter och insikter på köpet. Fler skulle kunna ta del av dessa möjligheter, eftersom bara omkring femton procent av Sveriges små och medelstora företag exporterar i dag.
Svenska företag är välsedda
Utgångsläget är gynnsamt. I den mån det går att generalisera är bilden av svenska företag positiv i omvärlden. Det menar Kaveh Farebrant, senior advisor på Business Swedens kontor i Örebro – en organisation som arbetar för att hjälpa svenska företag att öka sin globala försäljning samt stötta internationella företag att investera och växa i Sverige (se faktaruta).
– Svenska företag är kända för kvalitet, hållbarhet, innovation, modernitet och design, säger han.
Ett allmänt gott renommé må vara en sak, men för en småföretagare kan det nästan te sig övermäktigt att analysera nya marknader och sätta sig in i de bredare omvärldsfaktorer som påverkar en exportsatsning. Som tur är finns det hjälp att få.
Business Sweden ger råd och hjälp
Som företagare kan du vända dig till Business Sweden för att få tillgång till ett brett utbud av tjänster som är både kostnadsfria och subventionerade för svenska små och medelstora företag. Du kan till exempel få hjälp med att analysera din marknad, hitta internationella kunder och partners samt ta fram en skräddarsydd exportplan.
– Vårt team av 500 exportrådgivare och konsulter finns på 47 kontor i Sverige och runtom i världen, säger Jenny Strömberg, senior project manager på Business Swedens Malmökontor.
Många undrar säkert om det verkligen är en god idé att överväga exportsatsningar när Trump-administrationen i USA reser tullmurar mot hela världen och orsakar handelskrig med buller och bång. Men risker är inget nytt – och möjligheter finns även i oroliga tider.
– Just nu är det kanske ännu viktigare att göra noggranna marknadsanalyser och våga utvärdera andra marknader än de man först hade i åtanke. Det kan vi rådgivare på Business Sweden hjälpa till med, säger Jenny Strömberg.

Program för små och medelstora företag
Genom att kroka arm med Business Sweden får du tillgång till en brett utbud av tjänster som är både kostnadsfria och subventionerade för svenska små och medelstora företag– som har upp till 249 anställda och en omsättning under 50 miljoner euro.
Läs mer om Business Swedens program för små och medelstora företag.
- Analysera din nästa marknad
- Hitta internationella kunder och partners
- Skräddarsy din exportplan.
Kartor ritas om
Det är inte bara det uppblossande handelskriget som gör att företag i hela världen omprövar gamla sanningar. Jonas Thulin, senior project manager på Business Swedens Göteborgskontor, pekar på lärdomarna från pandemin. När hela världen plötsligt ville ha covid-19-vaccin samtidigt blev läkemedelstillverkning en brännande fråga. Nedstängningarna för att stävja smittspridningen slog även mot etablerade leverantörskedjor och handelsströmmar.
– Resiliens, diversifiering och lokalanpassning är ord på allas läppar just nu, med tanke på världsläget, säger han.
Kliv in i värdekedjor
Life science är Jonas Thulins hemmaplan – ett tvärsektoriellt område som står för ungefär en tiondel av Sveriges varuexport, med läkemedel som ett draglok.
Bredden av verksamheter inom life science är en bra illustration av vilka möjligheter som finns för svenska företag, stora som små. Här ryms bland annat bioteknik, medicinteknik, diagnostik och digital hälsa.
Samtidigt växer världsmarknaden för lösningar på problem som orsakas av åldrande befolkningar, höga behandlingskostnader samt miljöproblem kopplade till hälso- och sjukvård. Det är utmaningar där många lösningar drivs av artificiell intelligens, datorkraft och IT-lösningar – områden där Sverige ligger långt framme.
– Företag som har möjlighet att komma in i värdekedjan inom life science har goda framtidsutsikter, om jag får generalisera lite, säger han
Varje företag är unikt
Varje resa börjar med ett beslut – och när det gäller affärer ökar chanserna för att resan ska bli lyckad ju mer genomtänkt beslutet är.
– Det viktiga är att utgå från möjligheterna i det egna företaget och att förstå den unika verklighet som varje bolag verkar i. Analys och scenarioplanering är A och O, säger Kaveh Farebrant.
Han ger ett enkelt exempel: Ett företag som funderar på att etablera sig i Tyskland, eftersom det är EU:s största land och en del av den inre marknaden, kan dra nytta av den fria rörligheten. Men det kan även andra företag – och därför är konkurrensen hård. Utanför EU finns inträdesbarriärer, som tullar och högre fraktkostnader, men dessa kan ibland vägas upp av potentiellt mycket högre marginaler, eftersom konkurrensen där kan vara mindre.
Jenny Strömberg påpekar att även praktiska aspekter kan spela in vid valet av exportmarknad – till exempel språkkunskaper och behovet av att resa för att upprätthålla affärsförbindelser.
– För ett företag i Skåne är det, allt annat lika, enklare att åka till Köpenhamn än att resa till Japan, säger hon.
Markkontakt är viktigt för alla
Finns det genvägar för att slippa lägga tusenbitarspusslet som export ofta innebär? kanske någon undrar. I startup-världen pratar många om att vara globala från dag ett, tack vare digitala plattformar. Det händer också att vanliga företags produkter plötsligt trendar i sociala medier och leder till beställningar från världens alla hörn.
Jenny Strömberg håller med om att möjligheterna är stora, men vill nyansera bilden av att det skulle vara enkelt att ”go global”. Risken är att företaget börjar springa på alla bollar.
– Strategi och marknadsanalys är viktigt även för företag som ser hela världen som sin marknad. Det är lätt att underskatta behovet av support – det handlar om allt från språkstöd till fysisk bearbetning av kunder. Jag förstår att det är smickrande att plötsligt få förfrågningar från många håll, men man ska alltid tänka på alternativkostnaden, säger hon.
Hjälpa redan exporterande företag
Business Swedens expertkunskap står inte bara till förfogande för dem som vill börja exportera, utan i högsta grad även för företag som redan är exporterande men behöver professionell hjälp för att ta verksamheten till nästa nivå.
– Jag hjälpte ett producerande industriföretag att bena ut sina nyckelmarknader. De hade olika distributörer på många platser, men med väldigt varierande resultat. Tillsammans kunde vi utvärdera samarbetena och ta fram en affärsstrategi för vilka marknader som har störst affärspotential framåt, säger Kaveh Farebrant.
Han nämner att det även kan vara aktuellt att koppla in andra aktörer som Business Sweden samarbetar med inom ramen för Team Sweden – exempelvis Exportkreditnämnden (EKN), Svensk Exportkredit (SEK), Almi med flera.
– Villkoren för de olika tjänsterna inom Team Sweden skiljer sig åt, men vi som rådgivare vet vad som passar bäst för just din verksamhet, säger han.
Förändra världen
Som så ofta klarnar bilden först när man sätter i gång och börjar arbeta – det är då bitarna börjar falla på plats. Förberedelser är viktiga, men det är också viktigt att våga tro på möjligheterna.
– Jag brukar säga att om du vill förändra världen, då ska du driva företag, säger Jonas Thulin.
Business Sweden
Business Sweden ägs gemensamt av svenska staten och näringslivet. Organisationens uppdrag är att hjälpa svenska företag att växa globalt och internationella företag att investera och expandera i Sverige.
Business Swedens tjänster riktar sig till såväl startups som stora etablerade företag. Eftersom alla företag har kommit olika långt i sin internationalisering och mognad arbetar organisationen med lösningar som passar företagens särskilda situation.
I sitt arbete samverkar och rådgör Business Sweden med Utrikesdepartementet och samarbetar med svenska ambassader och konsulat i utlandet. Dessutom samarbetar organisationen med övriga Team Sweden organisationer och handelskamrar samt med offentliga och privata organisationer lokalt i de länder Business Sweden verkar. På så sätt har dess medarbetare ett ovanligt brett nätverk som skapar värde och minimerar risk för företag som saknar relevanta kontakter på den nya marknaden.