För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Julia tar firman till nya höjder

Publicerad 15 apr 2025
I en omgjord potatiskällare på en skogsfastighet i Bergslagen har Julia Ardesjö sitt snickeri där hon bygger inomhustrappor för kunder i hela Sverige. Ofta är hon fullbokad flera månader i förväg.
Trappsnickaren Julia Ardesjö hittar kunder i hela Sverige, mycket tack vare ett aktivt Instagramkonto.

Julia Ardesjö drömde egentligen om att bli radiopratare, men bestämde sig i stället för att gå i sin pappas fotspår och bli trappsnickare – ett litet och unikt segment i byggbranschen. Redan på trätekniska programmet under gymnasiet i Örebro byggde hon sin första trappa med stöd av sin pappa som lärde upp henne. Efter examen åkte hon till Norge för att jobba ihop ett startkapital till J.A Trappsnickeri som grundades 2014.

- Trappor är en bra nisch. De är kluriga och roliga att bygga, kunderna har massvis med olika önskemål och jag behöver ta stor hänsyn till detaljer, säger Julia Ardesjö.

Kunderna finns i hela Sverige. Varje uppdrag börjar med att kunden får besök av Julia som först tar alla mått, sedan bygger hon trappan från grunden och sköter slutligen leverans och installation.

”Jag åkte tåg till mina kunder innan jag hade sparat ihop till en firmabil”

Tillverkningen sker i hennes snickeri som en gång i tiden var en potatiskällare och som ligger på släktens skogsfastighet i Löa, en liten by med 300 invånare. Från skogsfastigheten hämtar hon merparten av träet till verksamheten.

- Varje trappa är unik och liknar ingen annan, det här är verkligen ingen massproduktion. Det innebär också att jag inte har någon färdig produktkatalog, utan kunden och jag tittar på lite bilder och diskuterar trappans utformning. Jag får ett stort förtroende och det allra roligaste är att se kundens ansiktsuttryck efter installation – att de blir nöjda och att deras nerver lugnas, säger hon.

Tvingas tacka nej

Sedan starten har verksamheten gått som tåget. Julia Ardesjö har i dagsläget byggt över 200 trappor och är ofta fullbokad flera månader i förväg. Varje trapprojekt tar ungefär sex veckor att färdigställa, och Julia Ardesjö bygger ofta en åt gången. Den höga efterfrågan tvingar henne att tacka nej till kunder – och har väckt tanken på att anställa.

- I början hade jag som mål att ha 20 anställda, haha, men det har inte blivit så. Det vore en häftig grej att anställa och kunna hjälpa fler kunder, men samtidigt skulle jag nog då behöva investera i verkstaden. Snickeriet är gammalt och maskinerna är gamla, säger hon och fortsätter:

- Det tar också lång tid att lära upp någon inom trappsnickeri, för det är en speciell nisch. Jag blev självgående först efter några år när min pappa lärde mig.

Trappsnickeriet är en livsstil som Julia Ardesjö tilltalas av, trots att hennes arbetsveckor är en bra bit över 40 timmar långa. Och hon tar sällan semester.

- Det är verkligen en livsstil, där man är både fri och bunden, brukar jag säga. Om jag är sjuk en tisdag kanske jag behöver ta igen det på en lördag, eftersom jag annars kan spräcka kundens tidsplan – trappan är ofta en av de sista delarna som installeras i nybyggda hus.

- Jag räknar inte direkt timmarna, för jag tycker allting är roligt med det här jobbet: direktkontakten med kunderna, själva tillverkningen och att få designa och installera någonting som ska finnas i huset under lång tid, säger Julia.

julia7372.png

Julia tipsar!

5 råd till nischade soloföretagare

1. Ta kontakt med andra i din bransch. ”Det är alltid bra att fråga andra om råd, tips och tricks. Det är särskilt viktigt inom nischade segment som trappsnickeri som bygger mycket på erfarenhet, och där du inte kan läsa dig till saker genom en bok.”

2.  Investera långsamt. ”Ta dig inte vatten över huvudet genom att köpa saker som du inte behöver i stunden. Särskilt i början kan det vara stressande att få räkningar innan du har skapat en kundkrets. Jag åkte tåg till mina kunder innan jag hade sparat ihop till en firmabil. Om du har sparat till grejerna som du köper kommer de också att betyda mer för dig. Min nästa stora investering är solceller, med målet att bli ett helt grönt snickeri.”

3. Berätta om ditt företag så ofta du kan. ”Man vet aldrig när man möter sin nästa kund. Jag brukar ha för vana att prata om min verksamhet, vilket ibland är lite för lätt eftersom jag gillar mitt jobb och är stolt över vad jag gör.”

4. Utnyttja sociala medier. ”Jag startade ett Instagramkonto mest för att kunden skulle kunna följa med i tillverkningen av sin trappa. Nu har jag över 7 000 följare – och märker att det ger ringar på vattnet eftersom fler människor ser vad jag gör och blir intresserade.”

5. Ta inte på dig för mycket. ”Det är förstås kul att ha hög efterfrågan, men som småföretagare måste jag ibland tacka nej till kunder när jag är fullbokad. Det är mycket bättre att tacka nej än att tumma på kvaliteten. Nöjda kunder leder ofta till fler nya kunder. En gång byggde jag trappor till tre olika hus på samma gata i ett nybyggt villaområde tack vare att den första kunden blev nöjd.”

Fler nyheter från Företagarna