För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

LO:s bör skrota förslag om kortare arbetstid

Publicerad 10 apr 2025
En generell arbetstidsförkortning skulle innebära miljardkostnader – utan någon garanti för att företagen kan bära den bördan utan att minska personalstyrkan.

Det är aprilväder i ekonomin. Ena dagen verkar det som att inflationen är på väg att fara i väg igen. Andra dagen kommer lugnande uppgifter. Nu visar statistik från SCB att den ekonomiska aktiviteten (BNP) minskade i februari, däremot steg hushållens konsumtion. Samtidigt rör sig börserna nedåt och uppåt i sällan skådade svängningar. I en sådan stökig miljö är det svårt att ta ut stegen med någon större säkerhet. Men om återhämtningen i ekonomin ska ta fart och bli stark finns det val som inte är bra att göra. Ett sådant vore att lagstifta om kortare arbetstid. Något som LO envist fortsätter att driva.  

– LO vill lagstifta om kortare arbetstid. Det är ett desperat utspel, byggt på en skev bild av verkligheten. Sverige har en lagstadgad arbetstid på max 40 timmar per vecka – och utöver det finns arbetstidsförkortningar i många kollektivavtal, säger Företagarnas arbetsmarknadsexpert Lise-Lotte Argulander.  

Färre arbetade timmar kan betyda färre jobb

Företagarnas nya rapportserie Företagarfakta 2025 visar att småföretagen och deras anställda är den största kommunala skatteinbetalaren i nio av tio kommuner. Det är företag som redan i dag kämpar med skyhöga arbetskraftskostnader, tuffa villkor och en historisk kompetensbrist.  

En generell arbetstidsförkortning skulle innebära miljardkostnader – utan någon garanti för att företagen kan bära den bördan utan att minska personalstyrkan. I klartext: färre arbetade timmar kan betyda färre jobb. Och fler stängda företag. 

– Vill LO ha tomma butikslokaler, tysta verkstäder och ett Sverige där det blir ännu svårare att driva företag utanför storstäderna? Ska vi verkligen lagstifta bort den flexibilitet och det ansvarstagande som de annars hyllar den svenska modellen för?, säger Lise Lotte Argulander.  

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna