Sluta tulla på företagsklimatet

Företagarna välkomnar att regeringen infört en tulljour. Den kan hjälpa exporterande företag som har svårt att orientera sig i det handelspolitiska klimat som orsakas av USA:s tullar och svarsåtgärder. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är de breda ekonomiska konsekvenserna av det uppblossade handelskriget som påverkar de flesta företag. För att underlätta för dem krävs ett i grunden bättre företagsklimat i Sverige.
Tulljour öppen för alla företag
– En tulljour är ett lovvärt initiativ av regeringen. Den hjälper de företag som just nu tampas med praktiska frågor om deras export. Men det är inte bara exporterande företag som drabbas. Alla är nu jättebekymrade över den geopolitiska situationen, över handelskriget, över störda handelsmönster, logistikkedjor och inköpspriser, säger Företagarnas vd Magnus Demervall.
Bättre företagsklimat i Sverige
Företagarna har förtroende för att regeringen agerar klokt inom utrikes- och utrikeshandelspolitiken. Det handlar om att hålla ihop EU, verka för frihandel och se till att inte handelskriget trappas upp.
– Det är andra som eskalerar tullkriget och vi har en oberäknelig president i USA. Det är det som utgör problemen och det är inte något Sveriges regering ensamt kan lösa, säger Magnus Demervall.
Företagarna menar dock att regeringen hittills gjort för lite för att skapa bättre generella förutsättningar för Sveriges små och medelstora företag.
– Företagen har drabbats av fyra kriser på väldigt kort tid. Först pandemin, sedan energikrisen och kostnadskrisen efter Rysslands invasion av Ukraina – och så nu ett handelskrig, säger han.
Ökade risker och höjda kostnader
Det räcker inte att fokusera på handelskriget menar Företagarna att det krävs sänkta kostnader för företagen, minskad regelbörda och att regeringen inte ska lägga på kostnader, som till exempel hur anställdas sjuklönekostnader blivit dyrare.
– Det är extra olyckligt att regeringen ökat riskerna och höjt kostnaderna för företagen, nu när många redan har det tufft och upplever osäkerhet, säger Magnus Demervall.
Även om handelspolitik snabbt seglat upp som ett stort orosmoln och handeln med USA är viktig gäller det också att komma ihåg att mycket av handeln sker med andra länder.
– De i grunden viktigaste exportmarknaderna är Norden, EU och Europa och även om det skakar i handelspolitiken så är de banden starka, säger Magnus Demervall.