Med generationsperspektiv i högriskbransch
Kaffedoften fyller luften i hissen upp till konferensvåningen på plan tio.
- Den känns tydligare även utomhus när vi rostar, ungefär var sjunde minut, förklarar kommunikationschef Anders Thorén.
Han passar även på att be om ursäkt för ljudet – ett ständigt dovt mullrande – likt det på en större passagerarfärja. Även detta från rosteriet.
Kaffeskrapan och tillhörande kaffedoft, är ett landmärke i centrala Karlstad. Här finns sedan 1960-talet Löfbergs huvudkontor och här rostas, mals och förpackas i princip allt malt kaffe som det snart 120-åriga familjeföretaget producerar. Hela bönor rostas och förpackas sedan några år tillbaka i företagets nya anläggning i Välsviken i utkanten av stan. Dit ska även resten av verksamheten flytta om drygt tio år – men kaffeskrapan blir kvar i familjens ägo och ska utvecklas tillsammans med området runt omkring med bostäder, kontor och restauranger.
“För oss är det lokala otroligt viktigt. Vi verkar utanför storstadsregionerna och ingenting är gratis. Vi känner ett ansvar att vara med och bidra till utvecklingen”
Generation 4 har tagit över
I konferensvåningen, med en fantastisk utsikt över Karlstad mot Klarälven och Hammarösjön, väntar Mikael Löfberg – fjärde generationen ägare och ordförande i Löfberg Invest – och vd Anders Fredriksson på Företagarnas vd Magnus Demervall. Styrelseordförande i huvudbolaget är sedan 2015 Kathrine Löfberg, kusin till Mikael. Han visar ett foto på de sex syskonen och kusinerna i fjärde ägargenerationen och sen en bild över familjeföretagets tre cirklar – familj, ägare och driva bolag.
- När man är i mitten där cirklarna möts, då är man både ägare, företagare och familj. Vi är otroligt tajta i familjen, i ägargruppen. Men det är viktigt att ha rätt hatt på sig och att ha en struktur så att vi också kan attrahera duktiga medarbetare, säger Mikael Löfberg och erkänner att det inte alltid är lätt att hålla isär.
För drygt tio år sedan fick Mikael och hans kusiner frågan från sina pappor om de ville ta över som aktiva ägare och hur de ville lägga upp det. Det blev startskottet för ett arbete som pågick i tre år där de tog hjälp av Family Business Network.
- Vi stötte alla möjliga frågor. Även om resultatet var viktigt, så var resan kanske det allra viktigaste. För alla har ju olika bilder av verkligheten och vad som är viktigt, berättar Mikael Löfberg.
- Arbetet resulterade i ett antal riktlinjer, till exempel att om ordförande är någon från familjen så ska vd vara extern, eller tvärtom, och att styrelserna ska ha en bra balans mellan familjemedlemmar och externa ledamöter. Visionen de kom fram till är ”Goda stunder för kommande generationer” och det är med ett perspektiv på 2050 som de flesta satsningarna sker. Det är då de tänker att nästa generation tar över. Det finns totalt 16 personer i femte generationen, i dag mellan 8 och 24 år.
Anders Fredriksson berättar om om när han nyligen hade tillträtt i samband med att det nya kafferosteriet i Välsviken skulle invigas. Investeringen låg på drygt 200 miljoner kronor, kapaciteten på 10 000 ton per år och försäljningen av hela kaffebönor då på 2 000 ton.
- Som ekonom och vd skruvar man lite på sig och funderar på – vad är återbetalningstiden på det här? Då säger Kathrine Löfberg att ”du vet Anders, vi har inte kvartalsekonomi på Löfbergs, vi har generationsekonomi. Om det tar några år extra för oss att fylla det här så är det ok”. Då tänkte jag fasen, det där kan jag stå bakom.
Hur är det att vara vd i ett så pass stort familjeföretag? undrar Magnus Demervall.
- Jag har gått Family Business Networks vd-utbildning och fattar ju att jag har det ganska bra. Jag tycker att i 99 procent av fallen är det som att jobba för vilket aktiebolag som helst. Men sen är det en procent som skiljer dem åt, och det är där den emotionella delen kommer in om varför man driver ett företag, säger Anders Fredriksson.
Vi hade medlemslunch med Företagarna Värmland här innan och det var flera som hänvisade till er. Det märks att det händer saker i lokalsamhället av det ni gör?
- För oss är det lokala otroligt viktigt. Vi verkar utanför storstadsregionerna och ingenting är gratis. Vi känner ett ansvar att vara med och bidra till utvecklingen, säger Mikael Löfberg.
Han har själv drivit egna verksamheter innan han gick över till att jobba på heltid med Löfbergs 2016. Nu är han styrelseordförande i Löfberg Invest och sitter i styrelsen för de andra bolagen.
Vad har ni för investeringsstrategi och vilken är den mest spännande satsningen just nu?
- Vi investerar i verksamheter som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara inom mat och dryck, foodtech och fastigheter. En spännande satsning är Era of We, en plattform för spårbarhet och transparens. Den används bland annat för att spåra kaffebönornas ursprung och möta EU:s nya avskogningsförordning, berättar Mikael Löfberg.
Priset på råkaffe rusar och världsläget är ju inte helt stabilt. Hur pass påverkade och oroade är ni för geopolitik och logistikkedjor?
- Väldigt. Vi tar in mellan 7 och 10 20-tons containrar om dagen som går på båt från hela ekvatorn. Genom Röda havet, Suezkanalen och Panamakanalen som Trump ska ta. Covid skakade om hela systemet och det är bara en västanfläkt av vad som skulle hända om det blir en allvarligare geopolitisk konflikt, säger Anders Fredriksson.
Är det svårt för er att ta några större steg på den svenska marknaden?
- Vi är fyra stora aktörer i Sverige och vi har ungefär en fjärdedel av marknaden var. Så den stora tillväxtpotentialen finns inte här. I Finland växer vi så det knakar. Även Polen och UK går bra.
2050 siktar ni på för nästa generation, men hur ser planen ut för att nå dit?
- Det är jätteviktigt att locka in dem, ingen ska känna sig tvingad. När man fyller 15 får man vara med på ägarmöten och lyssna in. När man blir 18 blir man en del av aktieägarkollektivet. Vi tittar på ett mer strukturerat sätt att skola in – allt från att sitta som adjungerad i en styrelse till utbildning i företagande till att sommarjobba här, säger Mikael Löfberg.
För att få en ledande roll måste en familjemedlem ha en högre utbildning och dessutom ha jobbat minst fem år utanför bolaget.
Vilka lärdomar från er resa kan mindre familjeföretag i tillväxt ta med sig?
- Sätt gemensamma och ambitiösa mål – alla måste dela samma bild av verkligheten och riktningen framåt. Ta er tid att reflektera tillsammans, och var aldrig rädda för att ta in extern kompetens. Det ger värdefulla perspektiv, avslutar Mikael Löfberg.
Råkaffepriset rusar
Debatten om de höjda livsmedelspriserna är högaktuell och kaffet finns alltid med som exempel på de livsmedel som blivit dyrare. Priset på råkaffe har gått upp med mer än 100 procent det senaste halvåret. Bakom ligger främst väderpåverkan och geopolitiska hinder.
- Råkaffepriset står för 70 procent av vår resultaträkning, så det finns inte riktigt marginal att det inte påverkar vårt försäljningspris, säger Anders Fredriksson.
- Å andra sidan har vår produkt låg beta när det gäller efterfrågan, oavsett om det är bra eller dåliga tider så dricker folk kaffe.
Fakta om mötet
Mitt möte: Mikael Löfberg, ägare och styrelseordförande i Löfberg Invest, vd Anders Fredriksson och kommunikationschef Anders Thorén.
Om företaget: Grundat 1906 av bröderna Anders, John och Josef Löfberg. Drivs i dag av fjärde generationen Löfberg i tre ben: kafferosteriet Löfbergs, Löfberg Fastigheter och Löfberg Invest. Familjen driver även en stiftelse som bidrar till en hållbar utveckling i kaffeodlarländer.
Därför bokade jag mötet: Nyfiken både på hur man driver ett så långsiktigt och stort familjeföretag, hur man tänker kring nästa generation och Löfbergs uttalade hållbarhetsarbete. Och på hur volatila kaffepriser och ett skakigt omvärldsläge påverkar branschen.
Plats: Kaffeskrapan i Karlstad, Värmland.