Vilket tålamod! Åtta års väntan äntligen över

Men att flytta upp laxodling på land kräver tillstånd från mark- och miljödomstolen. När Joel Oresten lämnade in sin första ansökan var han lyckligt ovetande om att det skulle bli startpunkten för en åtta år lång kamp där han skulle bollas fram och tillbaka mellan olika myndigheter. Joel beskriver tiden som både prövande och svårbegriplig.
– Jag förstår att du inte kan få tillstånd för allting som du vill göra, men jag förstår inte hur det kan ta åtta år innan du får ett slutgiltigt svar på din ansökan, säger han.
Tillståndsfrågan har bollats fram och tillbaka
Kärnfrågan i den långa tillståndsprocessen handlade om det kväveutsläpp som avloppsvatten från en laxodling orsakar i Västerhavet. Den första domen från mark- och miljödomstolen resulterade i ett avslag efter två års handläggning. Smögenlax överklagade beslutet, och därefter har tillståndsfrågan bollats fram och tillbaka mellan den lägre instansen (mark- och miljödomstolen) och den högre (Mark- och miljööverdomstolen).
– Vi hamnade i någon slags pingpong mellan olika myndighetspersoner. Och det blev ju inte bättre av att de två instanserna hade olika uppfattningar om hur de skulle hantera den här typen av miljötillstånd. Det var hela tiden den lägre instansen som gick emot sin egen överinstans.
Miljoner i advokatkostnader
Joel Oresten konstaterar att det krävs omfattande juridisk hjälp för att driva ett tillståndsärende i mark- och miljödomstolen.
– Processen har kostat oss mer än 10 miljoner kronor i advokatkostnader.
Han beskriver den segslitna tillståndsprocessen som prövande för alla inblandade:
– I ärlighetens namn så har vi brutit ihop och kommit igen vid flera tillfällen. Varje gång man får ett negativt utslag från domstolen tänker man: Vi kan inte hålla på så här, vi trampar ju bara vatten – nu ger vi tusan i det här projektet.
Men när man har sovit på saken några dagar så knyter man näven och tänker att det kanske ändå är värt att kämpa vidare.
Investerarna har stannat kvar
Joel Oresten är tacksam att flertalet av de investerare som trodde på idén för snart tio år sedan har valt att stanna kvar, trots de juridiska motgångar som har kantat projektet.
– Våra investerare har hela tiden trott på vår idé, och varit redo att börja investera. Det enda besked vi har kunnat ge dem är att tillståndet kanske kommer nästa månad eller nästa år. De har varit fantastiska som har orkat hänga kvar och inte övergett oss.
Förutom grundarna själva finansieras projektet av ett flertal investerare, bland annat lokala Astrid Invest.
Det nu beviljade miljötillståndet innebär att Smögenlax sätter spaden i marken redan efter sommaren. Investeringen kommer att skapa 50 nya jobb hos Smögenlax och ytterligare minst 100 arbetstillfällen hos kringliggande verksamheter.
– Det här är startskottet för en investering på ungefär 2 miljarder kronor, där det första steget omfattar 600 miljoner kronor, säger Joel Oresten.
Ser fram emot julbordet 2027
När han blickar tillbaka på snart ett decennium av enveten kamp för att få ett miljötillstånd så är det projektets lovande möjligheter som driver honom framåt.
– Det är en helt ny typ av laxodling som ligger i tiden, den är miljövänlig och kommer att bli lönsam. Projektet för med sig så många positiva saker, det är förklaringen till att vi inte har gett upp.
Det tillstånd som nu har beviljats innebär att Smögenlax får släppa ut 500 000 kubik avloppsvatten per år och 9 900 kilo kväve.
– Vår landbaserade laxodling minskar utsläppen av kväve radikalt jämfört med andra alternativ. Lax odlad i nätkassar i havet orsakar utsläpp på 75 kilo kväve per ton, jämfört med 1,5 kilo per ton för vår landbaserade odling.
Den första leveransen av landodlad lax från Smögen kommer om cirka tre år.
– Jag hoppas att vi kan erbjuda vår lax lagom till julbordet 2027, säger Joel Oresten.
Smögenlax har väntat på miljötillstånd sedan 2017
2017
Smögenlax lämnar in sin första ansökan om tillstånd att etablera landbaserad laxodling i Smögen.
2019
Mark- och miljödomstolen ger avslag med motiveringen att utsläppet av kväve skulle bli för högt. Smögenlax överklagar.
2021
Mark- och miljööverdomstolen anser att utsläppen kan godkännas och rekommenderar mark- och miljödomstolen att pröva ärendet på nytt.
2022
Mark- och miljödomstolen avslår åter Smögenlax ansökan. Smögenlax överklagar.
2024
Mark och miljööverdomstolen meddelar på nytt att miljötillståndet kan beviljas. Ansökan hamnar åter hos mark- och miljödomstolen
2025
Mark- och miljödomstolen meddelar att miljötillstånd för Smögenlax beviljats.