För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dra rätt lärdomar av skatteanstånden under pandemin

Publicerad 11 feb 2025
Det var fel att ge anstånd som åtgärd mot höga elpriser, men anstånden var viktiga under pandemin.
Foto: Getty Images/Roland Magnusson.

Riksrevisionen har granskat företagens skatteanstånd under pandemin och de anstånd som lämnades i syfte att underlätta för företag med likviditetsbrist till följd av de höga energipriserna. Krisåtgärden innebar att företag fick möjlighet att skjuta på 12 månaders skatteinbetalningar i upp till fem år. De sista anstånden löper ut i början av 2028.

– Att anstånd användes för att lätta effekterna av höga elpriser var i grunden ett felgrepp. Med tanke på räntan på anståndsbeloppet kan de till och med ha förvärrat kostnadsproblemen för berörda företag, säger Företagarnas skattepolitiska expert och policychef Patrick Krassén.

Dyrare än förväntat 

Den övergripande slutsatsen i Riksrevisionens granskning är att skatteanstånden varit en förhållandevis effektiv åtgärd som ledde till ökad likviditet i näringslivet under pandemin och de efterföljande åren. Däremot anser Riksrevisionen att anstånden blivit dyrare än förväntat och att det är en brist att företag som var minst livskraftiga redan före pandemin är överrepresenterade bland de som använd stödet. Den ser inte heller några belägg för att stödet motverkat konkurser.

–  Det är lätt att vara efterklok. I mars 2020 visste inte vare sig politiker eller företag hur lång och utdragen den ekonomiska chocken av covid-19 och restriktionerna skulle bli, säger Patrick Krassén.

Angående vilka företag som använt skatteanstånden menar Företagarna att det finns förklaringar till att det ser ut som det gör.

– Att ingen känslighetsanalys av företag som sökte anstånd gjordes hade att göra med att anståndsmöjligheten infördes på kort varsel som en krisåtgärd. Lagstiftningen fanns på plats och kunde användas utan långa utredningar innan. I ett annat läge hade reglerna säkert utformats på annat sätt, säger Patrick Krassén.

Inför förenklat rekonstruktionsförfarande 

Om skatteanstånd ska under framtida ekonomiska kriser menar Riksrevisionen att regeringen bör begränsa möjligheten att få anstånd till tidsperioder när kreditmarknaden inte fungerar normalt. Andra rekommendationer är att begränsa anståndens omfattning till ett fåtal redovisningsperioder, att överväga att förtydliga skälen för när anstånd inte ska beviljas, överväga om anståndsavgift och kostnadsränta ska tas ut löpande samt förbättra beräkningen av förväntade uppbördsförluster och redogöra för riskerna med skattekrediter.

– Det förenklade rekonstruktionsförfarande som finns färdigutrett, och som skulle göra skulduppgörelse enklare och billigare, bör införas för att undvika onödiga konkurser i företag med anstånd på skatt. Det skulle också kunna minska statens förluster på anstånden, säger Patrick Krassén.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna