Gängen ger sig på företag
P 1 Morgon i Sveriges Radio inledde lördagen med att göra en dyster summering av sprängningar och mord under årets första månad. Under januari inträffade i genomsnitt mer än ett sprängdåd om dagen.
Företagarnas expert på säkerhet och brott mot företag, Tobias Adielsson, var med i studion för att berätta om hur våldsvågen påverkar företagare, tillsammans med Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset och Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, som förde ett samtal om vilka åtgärder som fungerar och inte fungerar för att lösa problemet.
Hot och utpressning
Tidigare i veckan sade rikspolischef Petra Lundh att den våg av sprängningar, eller allmänfarlig ödeläggelse som det heter i brottsbalken, som nu pågår, i första hand inte är ett uttryck för interna konflikter eller konflikter mellan olika gäng. Den är i stället mer ekonomiskt driven och används i utpressningssyfte och riktas mot både företagare och privatpersoner.
– Vi har varnat för den här utvecklingen länge. Våra siffror har i flera år visar att var femte brottsutsatt företagare överväger att flytta sin verksamhet och nästan lika många funderar på att lägga ner – och varför de gör det är just för våldsdåd, sprängningar och liknande, sade Tobias Adielsson i P1 Morgon.
Många företagare vill inte prata om problemet
Dessutom är det så att många företagare drar sig för att prata om hot och utpressning.
– Vi möter ju alla slags brottslighet mot företag, men det här är sådant som man helst inte vill prata om. Det är ganska intressant tycker jag att vi slutet av förra året frågade om varför man inte anmäler brott man utsätts för – för det gör inte företag längre i så stor utsträckning. Det som hade ökat mest är just det här att man inte vågar anmäla på grund av påföljder. Man vill inte prata om det. Och det här är väl det yttersta beviset på de påföljder som kan drabba företagare, sade Tobias Adielsson i P 1 Morgon.
Nästan fyra av tio företagare anmäler aldrig brott
Mörkertal i utsattheten
Företagarna har inte uppgifter på hur många som väljer att betala för att inte utsättas för våldsbrott.
– Det är svårt att få fram siffror för företagare vill inte prata om det. Många löser det genom att betala. Men vi ser ju att gängen har kunnat växa sig starka på grund av hot. Det är en stor inkomstkälla. I detta kan vi se ett problem som bara blir större, sade Tobias Adielsson.
Vad kan då företagare göra, frågade 1 Morgon.
– Vi säger att man ändå måste anmäla de brott man blir utsatt för. För annars finns det inte möjlighet att från polisen, från myndigheter och från andra delar av samhället att stävja den här brottsligheten. Vi behöver få den här informationen om hur det ser ut. Jag tycker att det är väldigt bra att polisen går ut tydligt och säger att det är ett stort fokus på brottsligheten mot företag och att vi måste stoppa den nu, sade Tobias Adielsson.
Fler brottsanmälningar kan skapa en positiv spiral
Gängen har vant sig använda våld
Utpressning mot företag har alltid förekommit, sade kriminologen Manne Gerell i en kommentar, men det finns nya inslag.
– Det är inte nytt, men omfattningen är nog ny. Det här har varit mindre vanligt förut. Lite grann kan det kanske framstå som att gängen vant sig vid att använda bomber men i viss mån även skjutningar i sina konflikter och har nu även börjat använda det i vinstdrivande syfte utanför sina konflikter.