För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Helt fel begränsa nystartsjobben

Publicerad 14 feb 2025
Samtidigt som arbetslösheten stiger har regelverket för att använda nystartsjobb stramats åt.

Från och med årsskiftet är det inte längre möjligt för en arbetsgivare att använda sig av nystartsjobb om anställda sagts upp på grund av arbetsbrist under det senaste tolv månaderna. Det är en begränsning som är helt feltänkt, menar Företagarna. Många verksamheter påverkas av faktorer som de inte själva kan påverka, som konjunkturläget, inflation och hög- och lågsäsong och bör inte exkluderas av sådana anledningar. 

– Att strypa möjligheten till nystartsjobb på grund av att företag måste förhålla sig till ekonomiska realiteter är som att slå undan benen för de vill hjälpa personer att gå från bidrag till arbete. Det är också ett dråpslag mot alla de individer som står utanför arbetsmarknaden och vars chanser att få ett riktigt jobb minskas drastiskt, säger Catharina Bildt Grape, expert på integration och arbetsmarknadspolitik på Företagarna.

Nystartsjobb fungerar 

Nystartsjobb infördes av Alliansregeringen den 1 januari 2007, med syftet att underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Insatsen blev snabbt ett framgångsrikt verktyg som använts flitigt både bland företag och offentliga arbetsgivare. Att nystartsjobben fungerat så bra och fortfarande, 18 år efter införandet, är en av de mest använda insatserna har flera förklaringar.

– En av de viktigaste framgångsfaktorerna bakom nystartsjobben har varit enkelheten i stödets utformning. Staten subventionerar en del av lönekostnaden för att underlätta för arbetsgivare att anställa personer som annars skulle ha svårt att få jobb. Subventionsgraden har varierat men har också effektivt kunnat anpassas för att nå rätt målgrupp, säger Catharina Bildt Grape.

Riktig anställning 

Till skillnad mot vissa andra arbetsmarknadsåtgärder innebär nystartsjobb ofta att individen får en riktig anställning med lön och arbetslivserfarenhet direkt, vilket leder till bättre och snabbare förankring på arbetsmarknaden. Enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) från 2018 har företag som rekryterar med hjälp av subventioner som nystartsjobb en mer positiv sysselsättningsutveckling än andra företag. Stöden bidrar till att det totala antalet anställda ökar och att fler företag överlever.

Att försämringar i regelverket av nystartsjobb införs samtidigt som arbetslösheten i Sverige nyligen nått sin högsta nivå på tre år är extra bekymmersamt. I slutet av januari 2025 var 381 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar 7,2 procent av arbetskraften. Detta är en ökning från 6,8 procent vid samma tidpunkt föregående år. Enligt Arbetsförmedlingens siffror ökar arbetslösheten brett i alla grupper då kvinnor och män, unga och gamla samt inrikes och utrikes födda påverkas.

Jimmy Carters budgetchef Bert Lance ska ha myntat uttrycket: ”If it ain´t broke, don´t fix it” för att betona vikten av att inte ändra på saker som fungerar bra. Ur företagens perspektiv finns många saker att ändra på inom arbetsmarknadsområdet för att få en effektivare kompetensförsörjning, reglerna för nystartsjobb är inte en av dem, säger Catharina Bildt Grape.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna