Ny vd uppvuxen i en mylla av småföretagande
Grattis till nya jobbet! Vad fick dig att tacka ja?
- För mig har Företagarna alltid varit en otroligt inspirerande organisation som jag haft ögonen på sedan tjugo år tillbaka. Det Företagarna, och framför allt medlemmarna, gör är grunden för väldigt mycket av det Sverige är och Sverige kan vara. Men det andra, mer personliga skälet är att jag är uppvuxen i en mylla av småföretagande.
Hur präglade din uppväxt ditt intresse för företagande?
- Jag är uppvuxen utan pappa, han bodde i Egypten hela min uppväxt. Jag bodde på en gård i Segersta utanför Bollnäs med min mamma, morfar och mormor. Min morfar var dåtidens serieentreprenör. Han var jordbrukare och djurbonde, men plogade också vägar och var svartvinbärsodlare tillsammans med min mormor. Redan från två års ålder drack jag kaffe med honom på morgonen innan han gick ut till ladugården. Han var min stora förebild – och hans värderingar formade mig på många sätt.
Och nu har du flyttat tillbaka med familjen?
- Precis, vi tog över gården för tio år sedan. Jag var då stabschef på näringsdepartementet och jobbade med Annie Lööf. Jag och min fru hade fått vårt första barn, och varje fredag pendlade vi upp till Hälsingland. Vid något tillfälle så tittade vi på varandra – borde det inte gå att bo och jobba här? Till slut startade vi en byrå inom strategisk kommunikation och opinionsbildning där vi kunde använda vår kompetens inom politik och kommunikation. Mitt i det fick vi vårt andra barn som kröp omkring på golvet medan vi jobbade. Det blev en otroligt härlig och ganska turbulent tid.
Du har jobbat länge med Annie Lööf och beskrevs som hennes högra hand ett tag. Vad har du med dig från hennes ledarstil?
- Förmågan att vara som bäst när det är som viktigast och jobbigast. Där har jag inte sett någon som är i närheten av Annie Lööf. Att kunna hjälpa folk att ta eget ansvar, prioritera, systematisera och dessutom engagera och entusiasmera även när det är motvind. Det hoppas jag att jag har med mig.
Du håller på med extremsport, främst löpning. Vad får du utlopp för där?
- Ja du, jag har ställt mig den frågan: Varför springer jag? Det enkla svaret är därför att jag mår väldigt bra av det. Men jag är inte så extrem egentligen, jag springer ganska ofta och sedan gör jag något galet äventyr per år. Man lär sig mycket av ultralöpning eftersom du behöver hitta tekniker för att hantera när det blir jobbigt. En andningsteknik tog jag faktiskt till inför sista intervjun med Företagarnas styrelse. Då var jag lite nervös. Det brukar jag inte bli, men det här var ett jobb som jag verkligen ville ha.
Vill göra Företagarna till en starkare röst
Du har gedigen erfarenhet inom opinionsbildning och kommunikation. Hur kommer vi märka det i din roll som Företagarnas vd?
- Det finns få rum på näringsdepartementet jag inte hittar till, någon enhet eller process jag inte sett. Men jag har också jobbat med att skapa långsiktig förändring genom opinionsbildning och kommunikation. Och det är när du kombinerar ett starkt kommunikationsarbete med ett fokuserat påverkansarbete du kan nå riktiga resultat. Här både kan och ska Företagarna fortsätta vässa sitt arbete.
Företagarnas kongress vill prioritera fyra frågor: företagarvänliga skatter, sänkt arbetsgivaravgift, regelförenkling och tillgång till kompetent arbetskraft. Brinner du lite extra för någon av dessa?
- Om vi ska ta oss ur den ekonomiskt tuffa period vi är i nu så behöver fler människor ett jobb att gå till – och nyckeln till det är att de små företagen får bättre förutsättningar att starta, att överleva men också att växa. Politiken har en del verktyg som de kan använda sig av. Vi har en 3:12-utredning som är okej. Den behöver genomföras och i bästa fall förbättras ytterligare. Man har utvidgat växastödet till två medarbetare, det borde utvidgas till fler. Mitt första år kommer nog präglas av att jobba för en del sådana ganska lågt hängande saker. Och så har vi förstås en pågående fajt om att stärka tillgången på kompetent arbetskraft, både genom utbildning och arbetskraftsinvandring.
Behöver Företagarnas opinionsarbete bli ännu vassare? Hitta tydligare konfliktytor?
- Jag tycker det är bra att vi är modiga. Det gör att vi får utrymme och engagerar. Men jag tror inte att söka konflikt för konfliktens skull är vägen till långsiktig framgång. Företagarna ska vara så viktiga och relevanta att folk inte kan strunta i vad vi säger.
Är de enskilda medlemmarna och lokalföreningarna viktiga i det här arbetet?
- I högsta grad. Vissa frågor kan vi inte påverka på riksnivå men det går att påverka lokalt och tvärtom. En annan insikt är att om vi ska ha riktigt bra relationer med nästa finansminister eller näringsminister, oavsett om hen kommer efter valet 2026 eller 2030, så börjar arbetet genom att bygga bra relationer regionalt och med våra riksdagsledamöter. Sannolikt kommer en hel del av morgondagens ministrar och statssekreterare vara personer som är riksdagsledamöter i dag.
Är fler nya medlemmar en prioriterad fråga för dig?
- Det är superviktigt att vi värvar nya medlemmar. Men minst lika viktigt är att de medlemmar som vi redan har väljer att förnya sina medlemskap. Att öka medlemsnyttan och medlemsengagemanget är en av våra viktigaste uppgifter. Lyckas vi med det ökar både lojaliteten och engagemanget – och fler stannar kvar.
Som vd blir du talesperson för Sveriges största företagarorganisation. Gillar du att stå i rampljuset?
- Det ska bli kul! Jag gillar att kliva upp på scenen, och samtidigt är det en mycket ansvarsfull uppgift i en organisation som Företagarna där folk ibland har vitt skilda åsikter. Det är en stor styrka, men kan också vara en utmaning. Det är tur vi har en kongress som ger en inriktning.
Ger regeringen Kristersson ett bra betyg
Vilket betyg ger du regeringen?
- De får 4 av 5 i betyg. Jag tycker att regeringen gör en hel del bra för att komma åt brottsligheten, och de har lagt budgetar som drar i rätt riktning. De har också varit väldigt stabila i stödet till Ukraina. Och det är värt beröm.
- De har gjort en del bra – men för lite – när det gäller företagens villkor. Jag tycker att de i sin iver att göra förändringar som markerar mot den tidigare regeringen har tagit till lite väl drastiska och olyckliga steg när det gäller klimat- och energiomställningen. De har valt åtgärder som inte är logiska och som bara hämmar investeringar eller stoppar redan tagna investeringsbeslut.
Elkaoset skapar frustration bland företagare, inte minst i södra Sverige. Hur har det blivit så här och vad är lösningen som du ser det?
- Det enklaste svaret är att man inte haft tillräckligt förmånliga och långsiktiga investeringsförutsättningar för olika energislag. Det har blivit en ryckighet som kraftigt ökat risken och gör att ingen eller få vågar ta risken att investera. De flesta storskaliga energiprojekten, som kärnkraft eller storskalig vindkraft, kräver att du slänger upp enorma summor 5–10 år innan parken eller verket kan byggas, och då vet du inte vilka politiska förutsättningar som gäller när investeringen väl är i drift. Sedan har vi en tillståndsproblematik, inte minst på landbaserad vindkraft. Lösningen är att minska riskerna, både genom riskminskande instrument och mer långsiktiga politiska förutsättningar.
Bör Sverige införa euron som valuta?
- Jag jobbade ju för ”Ja till euron” i folkomröstningen 2003, vilket gjorde mig till en ganska udda fågel som centerpartist. Men efteråt har jag insett och omvärderat min ståndpunkt, och jag tror att det var klokt att inte införa euron vid det tillfället.
Och hur skulle du rösta om det var ett euroval i dag?
- Personligen har jag inte bestämt mig. Skulle du tvinga mig att rösta i dag så skulle det bli ett nej.
Kommer konjunkturen äntligen vända 2025?
- Det är otroligt svårt att förutspå. Jag hoppas att vi kan börja se en vändning av konjunkturen mot slutet av året. Jag tror också att Riksbanken kommer att sänka räntan mer än vad de tror eller vad de flaggar för. Samtidigt har politiken ett ansvar. Sverige har starka statsfinanser, och jag tror och hoppas att det motiverar regeringen att sätta fart på ekonomin med hjälp av sänkta skatter.
Rör sig i maktens korridorer
Regeringen Kristersson
Ebba Busch, partiledare, energi- och näringsminister samt vice statsminister (KD)
Var aktiva i ungdomspolitiken samtidigt. Under senare år har Magnus Demervall träffat Ebba Busch i egenskap av vice vd för energikoncernen Ørsted i Sverige.
Elisabeth Svantesson, finansminister (M)
Jobbade på Regeringskansliet samtidigt och träffades mycket under den tiden.
Niklas Wykman, finansmarknadsminister (M)
Aktiva i ungdomsförbunden samtidigt. Hade en hel del kontakt när båda jobbade för alliansregeringen och har umgåtts en del genom åren.
Martin Borgs, biträdande partisekreterare (M)
Lärde känna varandra för 20 år sedan och har samarbetat som företagare och i politiken. ”Han är också en landsbygdsromantiker som jag”, säger Företagarnas nya vd.
Jakob Forssmed, socialminister (KD)
Jobbade tillsammans i Regeringskansliet för ett decennium sen. Löpning är ett gemensamt intresse.
Från tiden i politiken
Annie Lööf, Centerpartiets tidigare partiledare, numera konsult
Magnus har beskrivits som Annie Lööfs högra hand. Jobbade tillsammans i egenskap av policychef för Centerpartiet samt stabschef när Annie Lööf var näringsminister.
Elisabeth Thand Ringqvist, tidigare vd på Företagarna, investerare och nu riksdagsledamot (C)
Partivän som delar Magnus intresse för näringslivsfrågor.
Anna Ekström, tidigare socialdemokratisk utbildningsminister
Har suttit i styrelser tillsammans, bland annat Folk och Försvar.
Magnus Wallerå, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan
Har jobbat ihop flera gånger, bland annat när Magnus Wallerå var statssekreterare under alliansregeringen.
Emil Källström, vd på Sekab och tidigare riksdagsledamot
Har jobbat nära ihop, lärde känna varandra redan när Emil var aktiv i Förbundet Vi Unga.
Ida Gabrielsson, vice ordförande (V)
Det finns få debattscener under tidigt 2000-tal där det inte var Magnus och Ida som var mest oense av alla. Båda kommer från Gävleborg och har följts åt länge – och de flesta meningsskiljaktigheter består.
Vänskapskretsen
Småföretagarna i hembyn Segersta
Pizzeriaägaren, rörmokaren och målaren i Segersta. ”Jag har tummen mitt i handen, och bor man på en släktgård med rätt nedgångna ekonomibyggnader så behöver man hjälp av många småföretagare, och dem pratar jag en hel del med”.
Eva Cooper, tidigare regionchef i Företagarna, numera näringslivschef i Älvkarleby
Magnus är bekant med Företagarna sedan tidigare, han är exempelvis god vän med Företagarnas tidigare regionchef i Mellansverige.
Pernilla Lindberg, golfproffs
Spelade i samma golflag i Bollnäs som unga. Magnus var som bäst nere på 2 i handicap. Ny ligger klubborna på hyllan.
Johan Bäckström, verksamhetschef för Kompis Sverige
En av Magnus närmsta vänner sedan lång tid tillbaka, som i dag matchar nya och etablerade svenskar för att förbättra integrationen.
Andra opinionsbildare
Erik Haara, vd på Trä- och Möbelföretagen
Har en relation som går decennier tillbaka.
Cecilia Nykvist, vd på Teko, tidigare vd på Ung Företagsamhet
Lärde känna varandra under hennes tid som vd för Ung Företagsamhet.
Maria Rankka, entreprenör och investerare inom healthtec samt styrelseproffs
Var bland annat vd för tankesmedjan Timbro och vd för Stockholms Handelskammare under Magnus år inom politiken.
John Hassler, nationalekonom
Träffas i olika sammanhang, bland annat i styrelsen för Fores, Forum för entreprenörskap och reformer.
Christian Ekström, vd på Skattebetalarna
Har känt varandra sedan tidigt 2000-tal och förenas i många saker, bland annat i en strävan för lägre skatter och mer fri företagsamhet.