Släpp loss kraften i Sveriges företag
Det råder en tämligen bred uppslutning i riksdagen kring arbetslinjen, men den har en brist: arbetslinjen gör ingenting för att öka drivkrafterna bakom att skapa jobb.
”På samma sätt som det måste löna sig att arbeta måste det också löna sig att skapa arbetstillfällen. Utan företag, inga jobb”, skriver Företagarnas vd Magnus Demervall i Dagens Industri.
Så kan ekonomin ta fart
Ett företagsklimat som uppmuntrar till fler nya och växande företag är ett måste i en tid präglad av oro i omvärlden med både krig i Europa och ett hotande globalt handelskrig, betonar han:
”Låt mig tala klarspråk. Sveriges ekonomi har stått och stampat i flera år och tar inte fart. 2025 skulle kunna bli året då det äntligen ljusnar, men ska det bli verklighet krävs mer än att sätta sitt hopp till Riksbankens sänkta räntor och en global konjunkturuppgång.”
Företagarpolitik i fem punkter
Det krävs kraftfulla åtgärder och en sammanhållen företagarlinje, skriver Magnus Demervall i debattartikeln. Företagarna vill släppa loss kraften i Sveriges företag genom att:
1. Sänkta kostnader i stället för krångliga bidrag och företagsstöd
Minskade statliga företagsstöd bör växlas mot att sänka företagens kostnader, genom bland annat lägre arbetsgivaravgifter och sänkt bolagsskatt.
Läs mer om Företagarnas skatteförslag
2. Reformera arbetsmarknadsreglerna
Ålderdomliga och oproportionerliga arbetsmiljöföreskrifter, regler om uppsägningar och fackliga strids- och sympatiåtgärder tynger jobbskapandet – särskilt i småföretagen.
Läs mer om hur Företagarna vill reformera reglerna på arbetsmarknaden
3. Regelförenkla och minska regelmassan
Förenklings- och implementeringsråden bör göras permanenta för att bygga in regelförenkling i vardagen när reformer och propositioner tas fram, utan att regeringen för den skull ska kunna luta sig tillbaka.
Läs mer om vad Företagarna vill göra för att minska regelbördan
4. Öka tillväxten genom stärkt kompetensförsörjning
Småföretagares behov måste återspeglas i utbyggnaden av yrkesutbildningen och programmen behöver kombineras med språkutbildning. Resurserna till universitet och högskolor ska kopplas till att studenter tar examen i tid. Skatteincitament kan göra att även privat sektor involveras mer i att investera i stärkt humankapital. Dessutom är lönegolvet för arbetskraftsinvandring orimligt högt.
Läs mer om kompetensförsörjning och utbildning
5. Ta bort företagens dolda skatter
Företag är ålagda tillsyn och kontroll av till exempel på miljö och livsmedel. Kontroller är motiverade, men det är inte rimligt att arbetet som utförs av kommunerna och länsstyrelserna betalas av företagen.