För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pernilla Norlin Blir 2025 året då vi vänder den negativa trenden?

Publicerad 9 jan 2025
2024 sammanfattas av rekordmånga konkurser och smärtsamt hög arbetslöshet. Förhoppningsvis har vi nått botten nu. Men då måste politiken satsa på företagandet, skriver Pernilla Norlin.
Pernilla Norlin är Företagarnas samhällsolitiska chef. Foto: Oskar Omne.

Ett årsskifte innebär en högtid för topplistor och retrospektiv, men även för framåtblick och prognoser för det nya året. Vad blev utfallet av 2024 och vad kan vi vänta oss ur ett företagsamt perspektiv under 2025? 

Många konkurser 

Tittar vi bakåt kan noteras att svenska företag haft det tufft under lång tid, något som vi också ser i Småföretagsbarometern 2024. Svag efterfrågan toppar nu listan över tillväxthinder, vilket lett till en försämrad lönsamhet, ansträngd likviditet samt ett minskat sparkapital för fler företag. Konkurserna slog också rekord förra året och ökade med 23 procent jämfört med 2023. Över 10 000 företag tvingades lägga ned sin verksamhet, varav en tredjedel kan kopplas till problem med de skatteanstånd företag haft sedan pandemin. Samtidigt minskade nyföretagandet till de lägsta nivåerna sedan finanskrisen 2009.

Sveriges ekonomi går trögt

Låg tillväxt, hög arbetslöshet

Jämför vi med andra EU-länder hade Sverige förra året svag eller obefintlig tillväxt. Under andra och tredje kvartalet befann sig Sverige i lågkonjunktur utan tillväxt. Arbetslösheten var i oktober den tredje högsta i EU. 

2024 innebar dock (äntligen) lägre inflation och sänkta räntor, men den konjunkturförbättring som tidigare prognosticerats har fått anstå. Den segdragna lågkonjunkturen fortsätter in i 2025. Osäkerheter i den globala ekonomin kommer även framgent att påverka både företagens kostnader och kundernas köpkraft. Återhämtningen av hushållens konsumtion förväntas å andra sidan öka under året för Sveriges del. Lägre räntor bidrar också till att investeringarna förväntas vända uppåt. Arbetslösheten förväntas toppa på 8,4 procent, enligt Konjunkturinstitutet, innan en vändning kan ske under året.

Nationellt har regeringen passerat halvtid i mandatperioden och har fullt fokus på att leverera enligt utlovade förslag i Tidöavtalet inför valet 2026. Uppdaterade valmanifest kommer att tas fram och vi kommer förstås att fortsätta upplysa partierna om företagares villkor och verklighet och fortsätta driva på för företagarvänliga skatter, regelförenklingar och kompetensförsörjningsinsatser.

Årets nyordslista – 32 nyanser av 2024

Skola och kärnkraft

Vad finns då på agendan 2025? Flera utredningar blir klara under våren, bland annat om vinst i skolväsendet respektive ny kärnkraft i Sverige. Statsminister Ulf Kristersson har lovat att ny kärnkraft ska börja byggas före valet. För att det ska vara möjligt krävs att en proposition om finansiering av ny kärnkraft också ska vara klar i närtid. 

I år fyller Sveriges medlemskap i EU 30 år. Den nya kommissionens första större initiativ utgörs av en konkurrenskraftskompass för att, som det heter, ”överbrygga innovationsklyftan, fasa ut fossila bränslen och öka säkerheten”. Det blir något att påverka för Sveriges EU-kommissionär Jessika Roswall. Men även vi på Företagarna, som är representerade i det nya implementeringsrådet, ska lyfta fram ett företagsperspektiv tidigt i EU-processen och verka för att EU-lagstiftning inte ska genomföras över miniminivå i Sverige.

Stärk konkurrenskraften

Mot bakgrund av att lågkonjunkturen hänger sig kvar och att ett antal osäkerhetsfaktorer kvarstår, handlar det om att företag behöver vara anpassningsbara och ha möjlighet att förnya sig för att få de bästa förutsättningarna att lyckas framåt. Det gäller förstås också för politiken, signalerna om ökade konkurser, men även av ett sjunkande nyföretagande, utgör ett rop efter fler åtgärder för att stimulera hela Sveriges förmåga att förnya sig och stärka konkurrenskraften!

Pernilla Norlin Läs fler krönikor från vår expert

Pernilla Norlin Samhällspolitisk chef, t f kommunikationschef

Vaska inte talangen

Ojämn könsfördelning inom företagandet begränsar kvinnors möjligheter och gör att samhället går miste om idéer, innovationer och ekonomisk tillväxt, skriver Pernilla Norlin.

Fler nyheter från Företagarna