För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Färre stölder anmäls – men minskar brotten?

Publicerad 23 jan 2025
BRÅ:s statistik visar en fortsatt minskning av anmälda stöd- och tillgreppsbrott, men samtidigt visar Företagarnas rapport att förre företagare ser en poäng att anmäla brott.
Genrebild. Foto: Getty Images.

Under 2024 anmäldes en procent färre brott än 2023, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som publicerades på torsdagen. Stöld- och tillgreppsbrott är den brottskategori som minskade mest sett till antalet anmälningar. Det är en trend. Under den senaste tioårsperioden har de anmälda stöld- och tillgreppsbrotten minskat kontinuerligt och var 34 procent färre 2024 än 2015. Men vad betyder det egentligen? 

− Det låter positivt att stöld- och tillgreppsbrott minskar stadigt i brottsstatistiken, men det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på hur många brott som begås och hur många som anmäls, säger Tobias Adielsson, Företagarnas expert på Brott mot företag. 

Färre företagare anmäler brott 

Förslagen som skulle få fler företagare att anmäla brott

Företagarnas rapport Brottsanmälan saknad från 2024 visar att nästan fyra av tio företagare (38 procent) aldrig anmäler brott, samtidigt som nästan var tredje företag har blivit utsatt för brott under de senaste fem åren (30 procent). 2017 var det endast 20 procent som aldrig anmälde brott de utsatts för. 

De vanligaste brotten som företag utsätts för är så kallade mängdbrott, exempelvis stöld och tillgreppsbrott som snatteri, och bedrägerier, skadegörelse och inbrott. En granskningsrapport från Riksrevisionen 2023 visar att endast sex procent av stöldbrotten, fem procent av alla anmälda bedrägerier och två procent av all skadegörelse klaras upp. 

− Många företagare anser inte att det är värt att ägna sin tid åt att anmäla eftersom de menar att det troligtvis bara leder till att förundersökningen läggs ner eller att ärendet avskrivs direkt, säger Tobias Adielsson.    

När BRÅ:s statistik visar att anmälningarna av stöld- och tillgreppsbrott fortsätter att minska är det alltså inte läge att dra slutsatsen att det speglar en positiv utveckling.  

Brott mot företag saknas i statistiken

BRÅ är noga med att understyra att statistiken över anmälda brott är deskriptiv. För att ge en mer heltäckande bild av den faktiska brottsligheten anser myndigheten att man behöver använda kompletterande källor, som Nationella trygghetsundersökningen (NTU), och andra självdeklarationsundersökningar. Men brottskoderna gör det svårt att avgöra om det är ett företag eller en privatperson som drabbats. Dessutom inkluderas inte företagare i den nationella trygghetsundersökningen NTU. 

− Vi vill att brottskoderna i den offentliga statistiken ska kompletteras så att det i högre utsträckning går att se om brott drabbar företag och den nationella trygghetsundersökningen NTU ska innehålla uppgifter om brott som drabbar företag, säger Tobias Adielsson. 

I fjol fick Brå i uppdrag att med hjälp av Statistiska centralbyrån undersöka utsattheten för brott bland företag. Det är ett initiativ som Företagarna välkomnar, men det är inte samma sak som att inkludera brott mot företag i den officiella statistiken. 

Fler nyheter från Företagarna