För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Om Finland kan, varför kan inte vi”

Publicerad 16 jan 2025
Finland har visat att matkravet i alkohollagen är en helt meningslös åtgärd som inte uppfyller sitt syfte.

I Sverige måste den som vill servera alkohol även erbjuda gästerna mat, vare sig någon vill äta eller inte. I fjol uppmärksammade Företagarna i rapporten Matkravet hur regeln om varierat utbud av rätter tolkas helt olika i kommunerna, samtidigt som kravet på att tillaga maten i eget kök är dyrt att efterleva för företagare i krogbranschen.

– En vinbar, en pub eller en cocktailklubb måste ha ett fullt kök och erbjuda ett brett utbud av maträtter. Det är ett stort hinder, framför allt för dem som vill in på marknaden. Men även exempelvis hotell stänger barerna tidigare än de skulle önska eftersom de annars har kökspersonal som står och gör ingenting, säger Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling och lokalt företagsklimat.

Matkravet – en bromsklots för innovation

I dag är matkravet en bromskoll för innovation. Den som serverar alkohol står redan under tillsyn av både polis och kommun. I alkohollagen finns andra krav, som att ha uppsikt, inte servera överförfriskade eller minderåriga personer samt upprätthålla allmän ordning.

Hur skulle det kunna se ut i stället? Ett sätt att ta reda på det är att rikta blicken mot andra sidan Östersjön och se hur Finland har gjort.

Finlands restaurangbransch blomstrar

I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver Erik Östman om de alkoholrelaterade liberaliseringar som genomförts i vårt grannland. Starkare öl och svagare vin har börjat säljas i matbutiker, gårdsförsäljning av öl har legaliserats och, inte minst, matkravet för att få servera alkohol togs bort i Finland 2018.

– Den finska restaurangbranschen blomstrar samtidigt som alkoholkonsumtionen har minskat med drygt tio procent sedan matkravsreformen genomfördes. Större friheter har alltså inneburit minskat drickande, säger Erik Östman.

Svensk alkoholpolitik utgår från att matkravet skyddar folkhälsan genom att minska risken för överkonsumtion. Men Finland visar att det inte finns något samband mellan matkrav och alkoholkonsumtion.

– Det är inte rimligt att politiken står i vägen för ett levande restaurang- och barliv. I Finland har de friare reglerna lett till en växande krognäring utan att folkhälsan skadats. Om Finland kan, varför kan inte vi? säger Erik Östman.

Fler nyheter från Företagarna