För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Magnus Johansson På väg mot bättre upphandlingsregler

Publicerad 16 jan 2025
Det är nödvändigt att revidera och omförhandla EU:s upphandlingsdirektiv, skriver Magnus Johansson.
Magnus Johansson är Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrensfrågor. Foto: Oskar Omne.

Tiden är inne för att ta ett omtag kring EU:s upphandlingsdirektiv. Dessa direktiv, som sedan kommer att implementeras i svensk lagstiftning, står inför en viktig förändring. Som medlem i EU-kommissionens expertgrupp har Företagarna, genom mig och SME United, ett omfattande och avgörande uppdrag framför oss. 

Företagarnas expert påverkar EU:s upphandlingsregler 

Upphandlingsmålen nås inte  

Europeiska revisionsrätten har konstaterat att reformen från 2014 inte uppnått sina mål. De handlade om att förenkla upphandlingsförfaranden och öka möjligheterna för små- och medelstora företag att delta, men har inte infriats. Det är en brist vi nu måste åtgärda. 

En central del av det kommande arbetet blir regelförenkling. Frågan är hur vi kan skapa mer flexibla regler utan att öppna dörren för oseriösa och kriminella aktörer. Här krävs en noggrann avvägning mellan flexibilitet och kontroll.  

Förenkla för småföretag 

En undersökning från Företagarna 2023 (Offentlig upphandling och småföretag) visar att nästan hälften av medlemsföretagen anser att offentlig upphandling har blivit mer komplicerad under de senaste åren. Detta är en oroande trend som vi nu har möjlighet att vända.  

Offentlig upphandling har blivit ett alltmer politiserat område. Upphandling handlar inte längre enbart om att leverera det som efterfrågas, utan också om att uppnå breda samhällspolitiska mål. Miljö, sociala krav, hälsa och ekonomi är numera viktiga aspekter som vävs in i processen. Denna utveckling är helt rätt och nödvändig för att säkerställa att skattemedel används på bästa sätt. Men samtidigt måste vi se till att företagen har möjlighet att delta och anpassa sig till de nya kraven. Om företag utestängs eller inte hinner ställa om riskerar vi att få färre aktörer som tävlar om offentliga kontrakt – vilket skulle ge motsatt effekt. 

Värna EU:s inre marknad 

Inför den kommande revideringen och förhandlingen av EU:s upphandlingsdirektiv behöver vi också fokusera på hur unionen kan stärka sin konkurrenskraft. EU är en av världens mest handelsinriktade ekonomier och den största inre marknaden globalt. Frihandel mellan medlemsländerna är en grundprincip och en viktig faktor för offentlig upphandling. Det är därför avgörande att vi skapar rätt förutsättningar för gränsöverskridande handel, särskilt i upphandlingssammanhang.  

Välavvägd lagstiftning  

Min förhoppning är att vi, trots de utmaningar vi står inför, kommer att nå fram till en välavvägd lagstiftning. Den ska ge både leverantörer och upphandlande organisationer möjlighet att maximera nyttan utifrån sina unika behov. Lagstiftningen bör vara detaljerad där det är nödvändigt, men samtidigt tillåta flexibilitet och anpassning efter specifika förutsättningar. Genom att balansera dessa aspekter kan vi skapa en rättvis, effektiv och inkluderande upphandlingsprocess som gynnar hela EU. 

Magnus Johansson Läs fler krönikor från vår expert

Magnus Johansson Expert offentlig upphandling och konkurrens

Kommunerna vaskar vår välfärd

Hur kan det komma sig att vi i Sverige år 2024 inte har någon organiserad tillsyn över hur effektiva inköpen för våra gemensamma pengar är, skriver Magnus Johansson, Företagarna...

Fler nyheter från Företagarna