Snickerifabriken i Torup vårdar kulturarvet
På väggen i Nyebro Snickerifabriks kontor i Torup hänger en tavla som visar ett rött hus invid en dam i Nissan. Det är den gamla snickerifabriken, som sedan länge är borta. Verksamheten bedrivs sedan slutet av 1940-talet en bit bort, i mer ändamålsenliga och för några år sedan utbyggda lokaler invid Nissastigen, eller Riksväg 26, som den egentligen heter. Där tillverkar Carl-Magnus Pettersson – tillsammans med familjeföretagets 15 anställda – fönster, dörrar och byggnads- och inredningssnickerier av senvuxen och noggrant utvald svensk kvalitetsfura, så kallade stamblock.
Familjeföretag i femte generationen
Carl-Magnus är femte generationen som driver Nyebro Snickerifabrik och det vore ingen överdrift att säga att hantverket sitter i väggarna. Kontoret avskiljs från själva verkstaden med konstnärligt spröjsade fönster och en matchande halvfransk dörr.
Inne i verkstaden samsas traditionella snickarverktyg med moderna maskiner. Produktionen ska vara rationell, är ett motto för Nyebro Snickerifabrik. Några av dem som i dag jobbar på företaget har lärt sig hantverket på plats, eftersom det inte är lätt att få tag i snickare med de specialkunskaper som krävs.
– Vi gjorde en storsatsning för sju år sedan, fördubblade fabriksytan, investerade i utrusning och nyanställde. Det gjorde att vi kunde öka volymerna och korta leveranstiderna, men det har också lett till att vi fått mer jobb och snart är vi uppe i nästan samma leveranstider som före satsningen, säger Carl-Magnus Pettersson.
Eftertraktat hantverkskunnande
Nyebro Snickerifabrik har ett gott renommé bland arkitekter, antikvarier och byggföretag i södra Sverige. Företaget anlitades när samtliga fönster behövde bytas ut i Rosenfredsskolan i Varberg, en monumentalbyggnad i nationalromantisk stil byggt 1909–10. Samma sak med fönstren i stationsbyggnaden i Halmstad, som efter sentida moderniseringar återskapades med hjälp av ritningar från 1800-talet. Ett annat exempel är när fönstren i gustaviansk stil behövde bytas ut i Fredriksdals herrgård vid friluftsteatern i Helsingborg. När de illa medfarna husen i kvarteret Oscar i Marstrand revs 2019 och återuppbyggdes varsamt och tidstypiskt var det Nyebro Snickerifabrik som tillverkade fönsterna. Listan kan göras längre.
– Det går att kopiera original som inte går att renovera. Vi får många större uppdrag som handlar om att jobba med offentliga kulturfastigheter, men vi har även många privata kunder som vill återskapa karaktären i äldre hus, säger Carl-Magnus.
Kvalitet säljer
Fönstren är husets ögon, lyder ett talesätt. Det kanske inte stämmer in på alla samtida byggnader med utdragna glaspartier från golv till tak, men de flesta kan nog instämma i att ett äldre hus som har fönster med karmar, bågar, spröjsar och tidstypiska glasningar inte blir detsamma med moderna industrifönster. Det är något liknande med portar och dörrar. De ger en omisskännlig karaktär till byggnader, men det är inget som gör sig självt.
– Vi står för kvalitet, flexibilitet och kunskap och det är något som verkligen efterfrågas i dag, säger Carl-Magnus.
Beslutet om att skala upp verksamheten har visat sig vara en lyckosam satsning som burit sig väl. Hur ser då planerna för framtiden ut?
─ Det är klart att man tänker på om man ska skala upp igen eller vara nöjd med den verksamhet vi har i dag. Vi får se vad som händer, säger han.