För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Patrick Krassén 3:12-dagen: vågar regeringen förenkla och förbättra reglerna?

Publicerad 12 mar 2025
12:e mars skrivs i USA som 3/12 – vilket, förstås, får en att tänka på 3:12-reglerna, regelverket för beskattning av fåmansföretagare, skriver Patrick Krassén.
Patrick Krassén är Företagarnas policychef och skattepolitiska expert. Foto: Oskar Omne.

3:12-regelverket är av central betydelse för omkring 450 000 företag. Dessa ägarledda företag har 1,6 miljoner anställda – och än fler om dotterbolag räknas med. Den stora majoriteten är småföretag: Ungefär hälften är soloföretag, och av de företag som har anställda har 85 procent färre än tio anställda. Enbart en procent har fler än 50 anställda.

Det är i dessa företag som det mesta av jobbskapandet i privat sektor sker. Nu står reglerna inför en eventuell förändring. 

3:12-reglerna – quo vadis?

Utredning har lämnat förslag 

I juni ifjol överlämnade 3:12-utredningen sitt betänkande ”Förenkla och förbättra!” till regeringen. Under hösten följde en remissrunda, där drygt 40 remissinstanser avgav sina ståndpunkter till regeringen.

Sedan dess har det varit i stort sett tyst. Processen är sådan att regeringen bestämmer när den vill visa vad den vill med förslaget, genom att skicka sitt förslag till Lagrådet för bedömning, en så kallad lagrådsremiss.

De senaste signalerna från Finansdepartementet är att lagrådsremissen är att vänta senare i vår. Tiden för lagrådsremiss hänger ihop med när regeringen avser att lämna proposition till riksdagen. När regeringens lista över förväntade propositioner 2025 publicerades i slutet av januari, fanns ingen proposition om 3:12-utredningen med. 

Bra förslag på enklare 3:12-regler

Logiskt och väntat 

Finansdepartementet har meddelat till Företagarna att 3:12-förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen, som läggs fram i september. Det är både logiskt och väntat; regeringsunderlagets överenskommelse bygger på att man går fram med ett gemensamt budgetförslag, och eftersom regeringens förslag om 3:12-reglerna kan väntas vara budgetpåverkande måste det vara del av budgetförhandlingen och -propositionen. Men om det hade lagts fram som ett separat förslag först, hade lagrådsremissen behövt komma tidigare.

Vad kan regeringen tänkas ta med sig från utredningens förslag, och vad lämnas därhän – eller läggs fram i förändrad form? Det vore fel att spekulera om det i nuvarande läge. Men man kan framhålla några förslag som Företagarna anser skulle kunna förbättras i förhållande till utredningens förslag.

Lista: Alla synpunkter på 3:12-utredningen

Vågar regeringen förenkla och förbättra?

I den föreslagna beräkningsmodellen kommer det tänkta ”löneavdraget” medföra försämring för många fåmansföretagare som i dagsläget beräknar sitt lönebaserade utdelningsutrymme på delägarnas egna löner. Ett lägre löneavdrag än det föreslagna skulle mildra denna effekt.

Förslaget att ta bort den uppräkningsfaktor för sparade utdelningsutrymmen som i dag finns innebär förvisso en modest förenkling, men samtidigt en försämring för de företagare som bygger upp utdelningsutrymme över tid för till exempel en planerad exit. 

Träda- och karensperioden för att få sina andelar avkvalificerade föreslås kortas från fem kalenderår till fyra. Här skulle regeringen kunna ägar- och generationsskiften ytterligare, genom att korta tiden till tre år.

På 3/12-dagen blickar vi framåt och hoppas på att regeringen vågar lägga fram ett förslag som både förbättrar och förenklar för många av Sveriges småföretagare.

Patrick Krassén Läs fler krönikor från vår expert

Patrick Krassén Policychef och skattepolitisk expert

Krokar staten och kapitalet arm – igen?

Att EU-kommissionen vill ta ner hinder för den fria rörligheten för kapital är bra, men det är inte bra att styra privata investeringar till vissa syften, tillsammans med statli...

Militärgrön omställning?

Politiken har hamnat i en avvägning mellan grön omställning, militär upprustning och konkurrenskraft, skriver Företagarnas policychef Patrick Krassén.

Anstånd, var god dröj

Skatteanstånden under pandemin uppmuntrade företag att ta på sig ökade skulder. Därför är det rimligt att staten nu underlättar förenklade skulduppgörelser, skriver Patrick Kras...

Fler nyheter från Företagarna