Statlig investeringsbank är en dålig idé

I slutet av maj samlas socialdemokrater från hela Sverige till partiets kongress i Göteborg. Apropå det presenterade partiledaren Magdalena Andersson och Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, under måndagen delar av partistyrelsens förslag på nya politiska riktlinjer.
Ett av förslagen som Socialdemokraterna nu lanserar är en svensk statlig investeringsbank som skulle kunna “öka investeringstakten i viktiga framtidsteknologier”. Det kan enligt Magdalena Andersson handla om grön teknik, artificiell intelligens, kvantteknik och energiteknik. För att Sverige ska ligga i framkant inom sådana teknikskiften gör partiet analysen att staten ska “kroka arm med näringslivet”.
Företagarnas chefsekonom Johan Grip höjer ett varningens finger.
– En statlig investeringsbank skulle bara ytterligare försämra den redan skadliga stödpolitiken, säger han.
Statlig investeringsbank har avvecklats en gång
Sverige hade en investeringsbank mellan 1967 och 1989. När den avvecklades var en del av kritiken mot banken att det inte förelåg några näringspolitiska skäl för att behålla en statlig investeringsbank och att bankens verksamhet stred mot principerna om likvärdig konkurrens.
Föreställningen om att det går att accelerera utvecklingen i ekonomin genom att fatta politiska beslut om vilka branscher eller företag som ska få mer resurser har gång på gång visat sig vara feltänkt. Konkursen i Northvolt är ett senaste i en rad talande exempel om industripolitikens begränsningar.
Skrota den gröna industripolitiken
– Själva idéen om att staten bör slussa skattemedel eller ge förmånliga lån till särskilt utvalda företag och teknologier borde vid det här laget kunna avfärdas direkt med hänvisning till alla gånger det har misslyckats historiskt. Northvolts kropp är fortfarande varm och nu tror Socialdemokraterna att det blir annorlunda nästa gång, när staten ska välja vinnare i teknikracet, säger Johan Grip.
I stället för att staten, som Magdalena Andersson säger, ska kroka arm med näringslivet förespråkar Företagarna fri konkurrens och likvärdiga regler och förutsättningar på marknaden. Det är bara så man skapar sunda incitamentsstrukturer som gör att företag bär sin egen risk och skapar välstånd på ett hållbart sätt.