Elskam hör inte 20-talet till

Det har inte undgått oss på Företagarna region syd att faktorer så som skenande drivmedelspriser, höga elkostnader och en allmän inflation påverkar våra medlemmar negativt. Vi sitter runt våra matbord med värmeljusen tända och diskuterar hur dyrt det är att köpa matvaror samtidigt som vi bävar inför kommande elräkning.
Ljusslingor, ljusstakar och fönsterlampor i massor pryder vanligtvis det genomsnittliga svenska hemmet. I år har allt färre sydsvenskar råd med mysbelysning. Samma visa är det utanför hushållen. Kommunerna sparar på el genom att dra ned på dekorationsbelysningen. Broar och byggnader glittrar inte längre i olika färger, julgranar på torgen likaså. Alla drar sitt strå till stacken. Men är det verkligen bara ur en ekonomisk synpunkt som vi snålar på energiförbrukningen? Jag tror inte det. Jag sällar mig till de som tror att det ligger mer bakom det hela, aspekter som går djupare.
Varje år presenteras en rad nyord av Språkrådet och Språktidningen. Dessa ord tas fram för att följa det svenska språkets utveckling. 2021 gav oss bland annat coronabubbla, gaslighta, hybridmöte och spökkök. Tre av dessa fyra ord är understrukna med ett rött streck när jag skriver den här texten. Rättstavningsprogrammet vill inte veta av dem. Ordet elskam – också “felstavat” enligt datorn – är ett begrepp som är på tapeten allt mer varesig vi vill det eller inte. Vem vet, det kanske platsar i kommande nyordslista. Några kanske är obekanta med begreppet. En enkel parallell kan dras till flygskam som är en känsla av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga, men man gör det kanske trots detta och skäms lite över det. Elskam är alltså ett ord som beskriver den känsla som många känner när de använder “onödig” el när vi nu står inför en möjlighet av tillfälliga nedstängningar av elektricitet i vissa områden.
Just elskam kan vara en stor faktor bakom att allt fler använder mindre el. Så ska det inte behöva vara. Givetvis ska vi spara och tänka smart – ingen ska slösa på energi. Våra företagare är duktiga på att energieffektivisera och ska ha all eloge för det. De ska däremot inte behöva känna skuld eller skam över att de behöver använda el. Vissa verksamheter kräver mer energi än andra och alla ska ha tillgång till el dygnet runt. Vi fortsätter släcka ner tomma rum och stänga av onödiga apparater för att säkerställa energitillgången i den mån vi kan så länge det behövs. Ingen ska behöva känna elskam när den redan energieffektiviserar. Att skuldbelägga är inte rätt väg, uppmuntra istället till att spara och jobba för sänkta elpriser.
Att behöva skämmas för att man använder något så basalt som el i sitt hem eller på sin arbetsplats hör inte 20-talet till. Därför fortsätter vi kavla upp ärmarna. Vi fortsätter sitta med i möten om just energi varje vecka, vi diskuterar ämnet såväl hemma som på jobbet och vi kommer inte sluta sätta press på våra beslutsfattare förrän läget har förbättrats. Den här (korta men ack så svåra) eran av hutlösa priser måste nå sitt slut.