För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

De små företagen är viktiga jobbskapare och genererar viktiga skatteintäkter

Publicerad 26 aug 2024
Företagarna i Kristianstad träffar varje år kommunledning och tjänstemän för att lyfta fram betydelsen av alla småföretagare med upp till 50 anställda, som varje dag stiger upp för att skapa jobb och välfärd i kommunen. Detta symboliseras med en tårta där man kan se att 27% av skatteintäkterna kommer just från dessa företag.

Årets genomgång hölls den 21 augusti, och då presenterade vi företagsfakta som företagarna tagit fram, där Kristianstad jämförs med andra kommuner i olika frågor. Tillsammans för vi en viktig dialog om hur företagsklimatet kan förbättras.

Bild524.jpg

Kompetensbehov och utbildningsnivå!

Många småföretagare ser möjligheter att expandera om man bara hittar rätt kompetens. Därav gjorde vi en undersökning bland våra medlemmar om vilka kompetensbehov som finns just nu för att kunna visa för kommun och utbildningssamordnare, vilket vi presenterade. Man kan bland annat se att de flesta småföretagare i undersökningen söker arbetskraft både kort- och långsiktigt. Bland behoven finns bland annat mekaniker, elektriker, driftoperatörer samt el & maskiningenjörer. Det finns också ett behov inom hotell & restaurang, butikspersonal, billackerare och veterinärer mm.

För at klara kompetensbehovet så är det dock viktigt att fler läser på gymnasiet. I Kristianstad kommun var det 20% av utgångsklasserna som inte hade behörighet till gymnasiet 2023, och av hela befolkningen så är det 12% som bara har en förgymnasial utbildning. Detta är en viktig fråga som vi belyste, och där åtgärder måste vidtas. Arbetslösheten 2023 låg på 9,3% vilket sticker ut mot både Skåne och Sverige i stort. Med rätt kompetens så kan fler komma i arbete. Möjligheterna finns!

Bild3.jpg

Regelförenkling

En viktig fråga för Företagarna både lokalt och nationellt är att underlätta för små företagare så att fokus kan läggas på att utveckla verksamheten. Vi är därför väldigt tacksamma att vårt nationella arbete gällande kvittolagen nu gett resultat. Om man har skannat och sparat sitt kvitto digitalt på rätt sätt i bokföringsprogrammet så behöver man inte längre spara alla papperskvitton Detta förenklar mycket för många av oss företagare.

Lokalt är det viktigt att det ska gå lätt att söka olika tillstånd, och att man snabbt får en personlig kontakt som kan hjälpa till med hur och var man söker olika bygglov, serveringstillstånd mm. De företagslotsar som nu finns är en mycket bra hjälp som kan utvecklas ännu mer. Samtidigt har kommunen nu lovat att man som företagare ska få en personlig kontakt inom två dagar efter att ett ärende har skickats in. Detta är ett bra steg i rätt riktning, och viktigt att följa upp framöver. Vi efterlyser nu också fler lättnader för företagare likt man gjorde under pandemin i den lite tuffare tid vi lever med ett ökat antal konkurser.

Infrastruktur

För att ett företag ska kunna utvecklas så är självklart infrastrukturen också viktig. Och där blir ett stabilt lokalt elnät allt viktigare så att man kan få den effekt som krävs vid nyetablering och tillväxt. Här har kommunen och C4 Energi en viktig uppgift att så fort så möjligt bygga ut och stärka nätet i centrum.

Trygghet

Som företagare är det också viktigt att vi kan verka och utvecklas på ett säkert sätt. Kommunen har här en viktig uppgift i brottsförebyggande åtgärder så att fler läser vidare till gymnasiet i stället för att hamna i fel sällskap.

Den 17 september hälsar vi er som företagare varmt välkomna till vårt frukostseminarium om brottsförebyggande åtgärder för oss småföretagare. Läs mer och anmäl er på vår hemsida: www.foretagarna.se/foreningar/kristianstad Varmt Välkomna!

Inom Företagarna Kristianstad kommer vi att fortsätta verka för att utveckla företagsklimatet i Kristianstad i samråd med kommunen och övriga intresseorganisationer! Bland annat kommer fler upphandlingsskolor och seminarium i vad som krävs för olika tillstånd så att vi i samråd med kommunen kan skapa fler jobb i Kristianstad. Håll koll på vår hemsida!

För Företagarna Kristianstad
Magnus Persson ordf.

 

Fler nyheter från Företagarna