Ännu en W-succé när fyradagarsvecka diskuterades
– Tanken är att vi ska sporra, lära av och rekommendera varandra. Precis som männen har gjort i alla år, säger Louise Björneman som är ledamot i Företagarna Öresund.
Företagarna W har visat sig vara en framgångsrik mötesplats för kvinnliga företagare. I Lomma låg fokus på att dela erfarenheter och utforska nya arbetssätt för att skapa en balanserad arbetsmiljö. Morgonträffen inleddes med att de tre lokalföreningarnas ordföranden klev upp på scen och hälsade välkomna.
– Som ni ser har alla tre föreningarna kvinnliga ordföranden, säger Marie Nilsson från Företagarna Öresund efter att Annika Rickard från Företagarna Malmö och Marianne Sandén Ljungberg från Företagarna Lund hade presenterat sig.
Kortare arbetstid – samma resultat
Temat för förmiddagen var fyradagarsvecka och med det var Anna-Carin Alderin från den globala organisationen 4 Day Week inbjuden att hålla ett föredrag. Något som visade sig vara mycket uppskattat såväl i förväg som under den mer än fullsatta föreläsningen. Alderin presenterade en studie vars resultat bland annat visade på att nöjdheten, resultaten, samarbeten, rekrytering och välmåendet ökade hos de som arbetade 80 procent i stället för 100 procent.
– Det handlar inte om hur många dagar vi jobbar, utan det handlar om att vi ska tänka nytt, säger Alderin.
Något föreläsaren tryckte på var vikten av att våga prova sig fram för att hitta vägar som fungerar. Hon poängterade att det handlar mer om att tänka nytt än om antalet arbetade dagar. Under mitten av 1800-talet arbetade man tio timmar per dag sex dagar i veckan. Först 100 år senare sjönk det till 45 timmars arbetsveckor innan vi landade i 40 timmarsveckor för omkring 50 år sedan. Över 700 företag världen över har provat gå ner i arbetstid från 100 procent till 80. Det pågår ett projekt även i Sverige där man arbetar efter en 100-80-100 modell. Den innebär att man betalar ut 100 procent av heltidslönen för 80 procent arbetstid så länge värdet för arbetsgivaren fortsatt når 100 procent.
Något som bollades från deltagarna var att det finns en kulturell aspekt i det hela. Att det anses vara av lägre status och ”kvinnligt” att arbeta deltid och att det är en viktig struktur att bryta. Alderin lyfte frågan om huruvida dagens arbetsstrukturer tåls att omprövas och betonade vikten av att våga prova nya vägar för att främja välmående och produktivitet. Hon menar på att individen har ett ansvar över sitt välmående men att arbetsgivaren har sin del också.
– Jag lever i tron att ”mår vi bra lever vi bra”, men vi lever inte alltid bra i dag. Jag har själv fått uppleva när det känns som att det snurrar på för fort. Jag säger inte att fyradagarsveckan är lösningen på alla problemen men det finns forskning som visar de positiva aspekterna, säger Alderin.
Ett av flera lyckade exempel
Yasemin Arhan Modeér från Altittude meetings var inbjuden för att berätta om hur det gick när hon valde att dra ner arbetstiden för alla sina 13 anställda. När Yasemin startade bolaget för nio år sedan hade hon en ambition att alla skulle ha tio veckors semester och 35 timmars arbetsveckor. I dag har de åtta veckors semester och en öppenhet i att låta personalen arbeta när och var de vill.
– Det fungerar att gå ner i tid utan att det påverkar leveransen. Det är en fråga om att våga, och att bestämma sig. Det handlar inte om hur många timmar man jobbar utan att få medarbetare som mår och levererar bättre, säger Arhan Modeér.
Några planer på att helt återgå till heltidsveckor finns inte. En del, småbarnsföräldrar, väljer att korta ned varje arbetsdag medan andra tar en hel arbetsfri dag. Att vara ledig på fredagar är det mest populära valet.
Hur har det här mottagits?
– Jag har sett ett tydligt kollektivt ansvar och ett lugn bland de anställda, säger Arhan Modeér.
Tydlighet, att våga sätta gränser och att lita på sina medarbetare är de tre viktigaste aspekterna Yasemin ville skicka med.
Deltagarna var aktiva under hela morgonen och bidrog med många inspel och frågor. Evenemanget avslutades med en positiv stämning och förhoppningar om framtida förändringar och samarbeten.