För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eskilstuna förlänger serveringstider permanent

Publicerad 8 okt 2024
Under en provperiod har Eskilstunas krögare fått servera alkohol längre än tidigare. Efter att ha utvärderat provperioden har kommunen beslutat att införa de nya serveringstiderna permanent.

Vid årsskiftet förlängde Eskilstuna kommun på prov de serveringstider då det är tillåtet att servera alkohol, från 01:00 till 02:00 för servering på uteserveringar i stadskärnan och från 02:00 till 03:00 för servering inomhus utanför tätbebyggt området. Nu har kommunen utvärderat resultatet av de förlängda serveringstiderna och beslutat att införa de nya serveringstiderna permanent.

- Det är ett positivt besked från Eskilstuna kommun, både för krögare och konsumenter. Att utelivet ges samma möjligheter som flera andra större städer hjälper givetvis verksamheterna att gå runt utan att för den skull äventyra tryggheten för besökarna, säger Erik Östman som är expert på regelförenkling på Företagarna.

Inga negativa effekter

I sin utvärdering av de förlängda serveringstiderna konstaterar kommunen att varken antalet omhändertaganden för berusning, mängden klagomål om ljudstörningar eller antalet anmälda våldsbrott nattetid ökat under provperioden.

- Vår utvärdering visar att servering till klockan 03 inte har haft negativa effekter på ordningen i staden. Nattlivet har fortsatt som vanligt, vilket gör att vi kan ge krögarna fortsatt flexibilitet, säger Geerth Gustavsson (S) som är ordförande i kommunens räddningstjänst- och tillståndsnämnd.

Enligt kommunens utvärdering uppger vissa krögare att de haft fler gäster och större omsättning under provperioden, medan andra säger att de inte märkt någon stor skillnad mot tidigare år.

- Fler kommuner borde göra det Eskilstuna gjort, om inte annat på prov och likt Eskilstuna utvärdera resultatet. Generellt när det gäller serveringstillstånd kan de flesta kommuner bli bättre, båda gällande tider för servering och frågor om tillståndsgivning, tillsynskostnader och krav på mat, menar Erik Östman.

Fler nyheter från Företagarna