För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Brottslighet Skilda världar i Nyköping och Oxelösund

Publicerad 23 okt 2024
Företagare i Oxelösund är ännu så länge relativt förskonade från brottslighet. I Nyköping är situationen en annan - men kommunen arbetar aktivt med frågan.
Johan Scherlin, Emma Hagfalk, Ahmad Eid, Tobias Adielsson och Hannah Risander.

Företagare i Nyköping respektive Oxelösund verkar i skilda världar, enligt vad som framkom i ett panelsamtal på temat brottslighet som Företagarna arrangerade i Nyköping på tisdagskvällen.

Oxelösunds näringslivschef Johan Scherlin tog i trä, men menade att kommunens företagare hittills varit jämförelsevis förskonade från den brottslighet som i allt större utsträckning drabbar företagare i resten av landet.

–Jämfört med de flesta andra kommuner så är det grönt på alla fronter i Oxelösund när det kommer till brottslighet och trygghet, berättade han.

Omringade av kommuner med problem 

I Nyköpings kommun är situationen annorlunda, åtminstone delvis, enligt kommunalrådet Ahmad Eid (M). Nyköpings kommun har dragits med i de senaste årens allmänna utveckling av brottsligheten, även om de är långt från den värsta drabbade kommunen.

– Vi är omringade av kommuner som har stora problem med brottslighet, inte minst när det gäller brott mot företagare och välfärdsbrott. Vår utmaning som vi jobbar väldigt aktivt med är att se till att deras problem inte sprider sig till Nyköping, sade han.

Samordning för trygghet

I panelsamtalet deltog även Emma Hagfalk som arbetar som säkerhetssamordnare i Nyköping. Hon berättade bland annat att Nyköping ligger långt fram i sitt brottsförebyggande arbete, och sedan flera år tillbaka uppfyller de krav som staten sedan förra året ställer på kommuners brottsförebyggande arbete. Hennes medskick till närvarande företagare var att bidra till det arbetet genom att bli EST-rapportörer. (EST är förkortning för Effektiv samordning för trygghet, en metod som arbetats fram i Örebro.)

– Att vara EST-rapportör är både enkelt och viktigt. Det vi i kommunen inte kan se kan vi heller inte arbeta med, förklarade hon.

Eid och Hagfalk berättade vidare att flera branschnätverk är viktiga pjäser i Nyköpings brottsförebyggande arbete, kommunen har bland andra handlarnätverk, krognätverk och fastighetsägarnätverk.

Se hela näringslivet 

Tobias Adielsson som är Företagarnas expert på brotts- och säkerhetsfrågor berömde arbetet, men framhöll samtidigt vikten av att se till hela näringslivet.

– Det är lätt att missa skogen för alla träd. Branschnätverk är jättebra, men man kan inte fokusera för ensidigt på vissa branscher för då kommer man missa en stor del av de brott som begås, menade han.

Passande nog arrangerades panelsamtalet på Ingers Däck, vars platschef Johan Lindén stack ut hakan och betitlade företaget Sveriges säkraste däckhotell. Den nyligen invigda anläggningen i utkanten av Nyköping stoltserar bland annat med heltäckande kameraövervakning och smarta fjärrstyrda lås- och inpasseringssystem.

Fler nyheter från Företagarna