För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Drönarentreprenören kan tvingas ut ur Sverige

Publicerad 11 jun 2019
Ahmed startade ett techbolag i Stockholm som dragit till sig japanska investerare, men själv hotas han av utvisning för att han tog ut för låg lön för fyra år sedan.
Ahmed AlNomany förevisar företagets drönare.

Ahmed AlNomany är entreprenör och robotingenjör med rötterna i Dubai. Han har studerat i USA och varit verksam i flera länder. År 2015 kom Ahmed till Sverige och var med och startade drönarföretaget Inkonova som finns i startupinkubatorn Things i Stockholm. Ahmed blev också VD för företaget.

En kalldusch

Då, för fyra år sedan, såg Ahmed Sverige som ett bra land att arbeta i som entreprenör, men två år senare, på hösten 2017, fick han plötsligt en kalldusch. Ahmeds arbetstillstånd förlängdes inte. Migrationsverket hade noterat att hans lön under 2015 inte var i linje med villkoren i anställningsavtalet. På grund av att Inkonova var precis i början av startup-fasen hade Ahmed prioriterat att just då betala hyra och utvecklingskostnader och kompensera lönen senare, men det hjälper inte.

− Tråkigt nog tar inte Migrationsverket hänsyn till hur det är att vara entreprenör. Det är inte myndighetens fel, utan så ser lagen ut. För att komma till Sverige och jobba ska du antingen vara anställd som börjar i ett moget företag som kan betala ut trygg lön och hantera alla villkor, eller så ska du vara en investerare med stort kapital i bagaget. Sverige tar inte vara på kunniga entreprenörer med spetskompetens som vill bygga något nytt från grunden här, suckar Ahmed.

Kritiskt kunnande

I fjol gick den japanska drönarjätten Terra Drone in som delägare i Inkonova, som utvecklar och säljer drönare som kan ta sig fram i gruvgångar och andra krävande utrymmen där det är för farligt eller kostsamt att skicka in människor för att inspektera. Inkonovas drönare kan ta sig fram rullande, klättrande, simmande och flygande i utrymmen där det saknas infrastruktur, ljus och dit GPS-signaler inte når. De kan bland annat filma och rita upp 3D-kartor av utrymmet de vistas i. Ahmeds kunnande är kritiskt för att utveckla företagets produkter, men det tar inte regelverket hänsyn till.

− De senaste åren har varit stressande. Det är tillräckligt utmanande att bygga upp ett komplicerat techbolag från grunden och ta ansvar för anställda. Att dessutom ägna tid åt att överklaga utvisningsbeslutet och kämpa för att få stanna kostar på. Jag har till exempel inte kunnat resa utomlands och träffa investerare och kunder. Det japanska företaget fick komma till oss i stället för att vi åkte till dem och förhandlade, säger Ahmed som avsagt sig VD-skapet.

Avskräcker entreprenörer

Ahmeds fall har uppmärksammats både i Sverige och utomlands och han har fått erbjudanden från andra länder i Europa om att flytta och fortsätta verksamheten där i stället. Ahmed vet också att andra entreprenörer blivit avskräckta och lämnat Sverige för att inte riskera att hamna i knipa.

− Regelverket skadar hela det svenska entreprenörsklimatet. Sverige blev ju rikt tack vare entreprenörer. Men i dag är det som att man inte vill att det ska komma sådana som jag hit och bygga företag. Jag hoppas att Migrationsöverdomstolen ska ge mig rätt, men jag kan bara vänta och hoppas. Jag vet inte när de kommer att ta upp mitt ärende, säger Ahmed.

Lagändringar krävs

Företagarna vill att den utredning om arbetskraftsinvandring som ingår i Januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna får i uppdrag att ta ett brett grepp om frågan för att säkerställa att Sverige får en fungerande arbetskraftsinvandring. Enligt Januariöverenskommelsen ska problemet med kompetensutvisningar lösas samtidigt som dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas.

− Vi menar att en fungerande arbetskraftsinvandring kräver såväl nya direktiv till myndigheter som förbättrad service till arbetsgivare, arbetstagare och entreprenörer. Och dessutom krävs lagändringar. Att ställa krav på att ta ut lön de första åren är orimligt. Det tar tid att bygga företag och företagare måste ges förutsättningar att utveckla företaget långsiktigt, säger Anna Libietis, ansvarig för integrations- och arbetskraftsinvandringsfrågor på Företagarna.

En viktig förändring framåt är att utöka prövotiden för egenföretagare. Det behöver även tydliggöras i lagtexten att avslag inte ska vara norm vid villkorsavvikelser, säger Anna.

Kartläggning av kompetensutvisningarna

Den oberoende stiftelsen Diversify engagerar sig för personer som drabbats av eller hotas av kompetensutvisning. Den har en unik sammanställning av vilka som drabbas av kompetensutvisningarna. (Ta del av studien från Diversify här.)  Sammanställningen bygger på en enkät som besvaras av personer som är i samma situation som Ahmed.

−Vi fortsätter att få in enkätsvar från personer som påverkas av kompetensutvisningar, många befinner sig i överklagandestadiet, precis som Ahmed. Vi får in fyra-fem nya svar varje vecka, så kompetensutvisningar fortsätter att vara ett stort problem. Alla vill inte ställa upp på intervju eller berätta på annat sätt om deras situation, eftersom de är oroliga för att det ska inverka negativt på deras arbetsgivare eller deras möjligheter att få stanna, säger Matt Kriteman, verksamhetsansvarig på Diversify.

Fler nyheter från Företagarna