För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Alla kan åka dit, inte bara idioter”

Publicerad 25 okt 2024
Cyberbrott är ett växande hot mot företag. Flera experter delade i veckan med sig av sina bästa säkerhetstips under ett event i Stockholm.
Björn Johansson från Swedbank, Jan O. Olsson från Polisen och Tobias Adielsson från Företagarna

Lag och ordning har de senaste åren seglat upp som en av de mest prioriterade politiska frågorna bland företagare. Orsaken är att andelen företagare som utsatts för brott stadigt ökat, samtidigt som många upplever att polisen inte prioriterar att utreda de brott man anmäler.

Bedrägerier är en av de vanligaste brottstyperna som riktas mot företag. Bedrägerier i allmänhet och digitala bedrägerier i synnerhet ökar dessutom i snabb takt, och enligt polisen har bedrägerier gått om narkotika och blivit gängens främsta inkomstkälla.

Under måndagskvällen arrangerade Företagarna därför en utbildningsträff på temat cybersäkerhet där en namnkunnig expertpanel delade med sig av sina bästa tips på hur man undviker att drabbas.

"Alla kan åka dit"

- Alla kan åka dit, det är inte bara idioter som drabbas, berättade kriminalkommissarien och bedrägeriexperten Jan O. Olsson. Som exempel lyfte han att fler än 200 anställda vid Malmö universitet härom året gått på ett iscensatt IT-bedrägeri som genomförts för att testa universitetets cyberberedskap. Olsson tryckte vidare på vikten av att polisanmäla de bedrägerier man eventuellt utsätts för.
- Även om man fem dagar efter att ha anmält ett bedrägeri får besked om att svenska polisen lagt ned utredningen så skickas alla uppgifter om nätbedrägerier vidare till Europol och Interpol, som har bättre förutsättningar att sätta dem i ett sammanhang och hitta och stoppa dem som ligger bakom bedrägeriet, sade han.

Björn Johansson som är chef för bedrägeriförebyggande på Swedbank tryckte på att man alltid ska dra öronen åt sig om någon måste ha betalt fort.
- Tidsaspekten är ofta helt avgörande vid bedrägerier, någon vill ha betalt snabbt. Det är väldigt sällan som någon som faktiskt ska ha dina pengar behöver ha betalt genast, och forskning visar att bedragare ofta misslyckas med att få några pengar alls om de inte får några pengar inom fyra timmar, berättade han.

Kartlägg beredskap med Säkerhetskollen

Per Klingvall som är Stöldskyddsföreningens chef för rådgivning, information och public affairs rådde alla småföretagare att kartlägga sin beredskap för cyberbrott och inventera sina säkerhetsbehov. Det kan göras kostnadsfritt via Stöldskyddsföreningens tjänst Säkerhetskollen.
- En tydlig trend är att den digitala och den fysiska världen smälter samman allt mer, då blir motståndskraft mot cyberbrott en form av konkurrenskraft, menade han.

Från politiken medverkade Mikael Damsgaard (M) från riksdagens justitieutskott. Han berättade att regeringens fokus i det brottsbekämpande arbetet är att bekämpa gängen och den organiserade brottsligheten.
- Eftersom den organiserade brottsligheten ligger bakom en stor del av bedrägerierna mot företag kommer företagares utsatthet minska om vi lyckas knäcka gängen, menade han.

Fler nyheter från Företagarna