För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Brå initierar undersökning om brott mot företagare

Publicerad 21 okt 2024
Brottsförebyggande rådet har just inlett sin första undersökning någonsin om brott mot företagare.

Myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) arbetar med att etablera och förvalta kunskap och statistik på det kriminalpolitiska området. De gör studier och undersökningar, utvärderar kriminalpolitiska reformer och bidrar i statliga utredningar om brott och straff.

All den kunskap och statistik myndigheten tagit fram har dock haft fokus på privatpersoner som brottsoffer – tills nu. Just nu pågår nämligen datainsamlingen till Brås första undersökning någonsin om brott mot företag.

Tobias Adielsson_circle.png

- Vi har i flera omgångar gjort våra egna undersökningar för att visa på företagens brottsutsatthet, det är välkommet att nu även Brå lyfter detta, säger Tobias Adielsson som är Företagarnas expert på brott mot företagare.

"Viktigt med svar från företagare"

I dagarna landar en inbjudan att besvara en enkät kopplad till undersökningen i brevlådan hos 20 000 utvalda företag runtom i hela landet. De enkätsvar som kommer in kommer utgöra en viktig del av undersökningsmaterialet, tillsammans med bland annat målsägandedata från brottmål i landets domstolar.

- Då anmälningsbenägenheten bland företagare gått ner de åren blir det än viktigare att företagare svarar på Brås undersökning, menar Tobias Adielsson.

Resultatet av undersökningen kommer presenteras sommaren 2025. Det blir ett viktigt kunskapstillskott till arbetet mot brott mot företag, som bland annat kommer möjliggöra jämförelser mellan företagare och privatpersoner avseende exempelvis brottsutsatthet och upplevd trygghet. Undersökningen kan också ge en indikation om diskrepansen mellan de brott mot företag som begås, de som anmäls och de som leder till åtal.

Fler nyheter från Företagarna