För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”När SJ-pendeln slutar gå finns ingen plan B”

Publicerad 5 sep 2024
När SJ-pendeln mellan Stockholm och Uppsala läggs ned blir pendlingen tuffare för tusentals pendlare. Allra värsta drabbas de som ska till eller från Märsta.

SJ har meddelat att deras sista regionaltåg på sträckan Stockholm-Uppsala – den så kallade ”Uppsalapendeln” – kommer att gå den 14 december i år. Att 18 SJ-avgångar per dag försvinner innebär i runda slängar att regionaltågstrafiken på sträckan halveras. Det riskerar att få stor påverkan på kompetensförsörjningen för alla orter utmed sträckan, mest kännbar blir förändringen emellertid för Märsta i Sigtuna kommun.

Stockholm-Uppsala kommer fortsatt trafikeras av SL:s pendeltåg och Mälartåg. De pendeltåg som går till Märsta går dock inte vidare till Uppsala, och majoriteten av Mälartågs tåg på sträckan går via Arlanda i stället för Märsta.

SJ-pendeln en trygghet

En av dem som drabbas är Arvid Palmcrantz som bor i Stockholm men driver köks- och inredningsbutiken Steningekompaniet strax utanför Märsta. Han pendlar oftast till jobbet med SL-pendeln, men beskriver SJ-pendeln som en trygghet och ett alternativ som ofta blivit nödvändigt.

– För mig som bor vid Odenplan är SL-pendeln perfekt, men de senaste åren har den varit väldigt opålitlig. Både väder, personalbrist och annat har gjort att pendeltågen inte gått som de ska, så en eller ett par gånger varje vecka har jag fått åka med SJ:s regionaltåg. När SJ-pendeln slutar gå finns inte längre någon plan B, berättar han.

Sigtuna kommun kritisk

Än hårdare drabbas de som pendlar mellan Märsta och Uppsala eftersom i princip all trafik mellan orterna sker i SJ:s regi. Arvid Palmcrantz uttrycker oro för vad de kraftigt reducerade pendlingsmöjligheterna kommer innebära för det expansiva Märsta.

– Beskedet är som ett slag med knuten näve rätt i ansiktet på Sigtuna kommuns redan hårt prövade pendlare, sade kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) i förra veckan till marsta.nu om SJ:s nedläggningsbesked.

Fler nyheter från Företagarna