För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regelkrångel riskerar fälla snusjätte

Publicerad 17 sep 2024
Krångliga regler och oförutsägbar regeltillämpning riskerar att kosta snusåterförsäljaren Snusbolaget sitt försäljningstillstånd.

En av landets största snusåterförsäljare riskerar att bli av med sitt tillstånd att sälja tobaksprodukter. Orsaken är Stockholms stads tillämpning av ett regelverk som även berör tusentals småföretag runtom i hela landet.

Erik Östman_circle.jpg

−Det är en mycket märklig ärendehantering av Stockholms stad med potentiellt stora konsekvenser, säger Företagarnas regelförenklingsexpert Erik Östman.

Det Stockholmsbaserade e-handelsbolaget Haypp Group säljer snus, nikotinpåsar och liknande produkter via internet i Europa och USA. Med en årsomsättning på över tre miljarder kronor är de världens största återförsäljare av de tobaksfria nikotinportionerna. I morgon ska Stockholms stads tillståndsutskott avgöra om bolagets svenska dotterbolag Snusbolaget förlorar sitt tillstånd att sälja tobaksprodukter.

Bolaget bröt mot lag som inte trätt i kraft

Ärendet som då ska avgöras inleddes i början av 2022 när Stockholms stads tillståndsenhet genomförde ett tillsynsbesök i form av ett så kallat kontrollköp. Tillståndsenheten menade efter kontrollköpet att Snusbolaget bröt mot regler om ålderskontroll och marknadsföring i lagen om tobak och liknande produkter, och begärde med hot om ingripande att Snusbolaget skulle yttra sig över de förmenta regelbrotten.

Tillståndsenheten ansåg bland annat att Snusbolaget genom ”värdeomdömen” såsom ”Nytt Pris” och ”Nyhet” gjorde sig skyldiga till otillåten marknadsföring som uppmuntrar till tobaksbruk, och att den ålderskontroll av köpare som görs via bank-id inte är giltig eftersom den inte bara kontrollerar köparens ålder utan även identifierar köparen för den bank köpet sker genom.

I ett yttrande över de påstådda regelbrotten påtalade Snusbolaget bland annat att det generella marknadsföringsförbud för tobaksprodukter som Stockholms stad försökte upprätthålla ännu inte trätt i kraft utan skulle börja gälla först i augusti 2022. Vidare framförde de att deras rutin för ålderskontroll var samma som de redogjort för när de ansökte om och beviljades försäljningstillstånd 2020, och att de bedömde att den uppfyllde lagens krav. De medgav emellertid att det aktuella rättsläget var osäkert, och inbjöd därför tillståndsenheten till fortsatt dialog och öppnade för att vid behov anpassa sina rutiner.

Förslag om återkallat tillstånd efter två års tystnad

Därefter upphörde korrespondensen mellan Snusbolaget och Stockholms stads tillståndsenhet – fram till klockan 17 fredagen den 30 augusti. Då meddelade tillståndsenheten att socialnämndens tillståndsutskott den 18 september skulle ta ställning till ett förslag om att återkalla bolagets försäljningstillstånd.

Markus Lindblad_circle.jpg−Efter det beskedet har tillståndsenheten i kommunikation med oss medgett att de begått fel och delvis grundat sitt förslag till beslut på lagar som inte varit tillämpliga, men de har inte ändrat förslaget till beslut, berättar Markus Lindblad som är kommunikationschef på Snusbolaget, och fortsätter:

− Mest anmärkningsvärt är att vi inte fått veta på vilken grund vårt försäljningstillstånd ska återkallas. Lagen om tobak och liknande produkter säger uttryckligen att kontrollköp inte får utgöra grund för sanktion, utan ska vara ett underlag för dialog i syfte att åtgärda eventuella brister, säger han.

Erik Östman tycker att avsaknaden av dialog från Stockholms stad är besynnerlig.

−Stockholms stads agerande är anmärkningsvärt. Alla bolag, även de som säljer tobaksprodukter, måste ha en rimlig möjlighet att möta de krav som samhället ställer. Nu riskerar det hela att urarta i en dyr rättsprocess i stället för att problematiken löses ut genom dialog. Det är sådant här som får potentiella företagare att dra sig för att starta företag i en kommun, menar han.

Hoppas på lösning genom dialog

Om Stockholms stads tillståndsutskott beslutar att återkalla Snusbolagets försäljningstillstånd kommer deras försäljning kunna fortgå som vanligt tills beslutet vunnit laga kraft. Det sker tidigast i mitten på oktober, men överklagas beslutet kan det dröja längre. Markus Lindblad hoppas dock alltjämt att bolaget och staden ska kunna hitta en lösning genom dialog.

− Snusbolaget vill precis som Stockholms stad säkerställa att tobaksprodukter inte säljs till underåriga. Vi vill följa tillståndsenhetens tolkning av lagen och har blivit lovade en kvart av tillståndsutskottets möte imorgon. Vi hoppas då att vi då kan visa på vår vilja att efterleva tillståndsenhetens tolkning och finna en lösning framåt, säger han.

Fler nyheter från Företagarna