För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stor tobaksåterförsäljare förlorar försäljningstillstånd

Publicerad 26 sep 2024
Stockholms stad återkallar Snusbolagets tillstånd att sälja tobaksprodukter. Det politiskt kontroversiella beslutet följs nu av en rättslig tvist.

Företagarna har tidigare uppmärksammat hur en av landets största tobaksåterförsäljare riskerar att förlora sitt försäljningstillstånd på grund av bristande dialog och tveksam regeltillämpning. I går kungjorde Stockholms stad att dess tillståndsutskott återkallar Snusbolagets tillstånd att sälja tobaksprodukter. Som grund för beslutet angavs att företagets ålderskontroller och marknadsföring inte bedöms uppfylla alla lagkrav. Snusbolaget som inte delar den juridiska bedömningen har överklagat beslutet.

Snusbolaget får fortsätta sälja tobaksprodukter tills deras överklagande är prövat av förvaltningsrätten. Under överklagandetiden anpassar de dock sina ålderskontrollsrutiner efter Stockholms stads striktare lagtolkning. Något företaget också tidigare sagt sig villigt att göra, om Stockholms stad bara hade framfört önskemål därom.

Markus Lindblad_circle.jpg

- Vi har aldrig, och kommer aldrig sälja våra produkter till minderåriga. Vi har genom alla år varit extremt tydliga och noggranna med vår åldersverifiering, säger Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad.

 

Politisk oenighet om återkallat tillstånd

Tillståndsutskottets beslut att återkalla Snusbolagets försäljningstillstånd var inte enhälligt. Majoritetens tre representanter i utskottet röstade för att återkalla tillståndet. Företagarna har utan framgång sökt en kommentar om beslutet från utskottets ordförande Annika Ödebrink (S). Även Socialdemokraternas kansli i Stockholms stadshus har erbjudits att kommentera beslutet, men avböjt och hänvisat eventuella frågor till stadens tjänstemannaorganisation.

De två representanterna för oppositionen reserverade sig dock mot beslutet, och förordade att bolaget skulle tilldelas en varning och åläggas att införa striktare rutiner för ålderskontroll.

Jan Jönsson_circle.jpg

- Det här är ett tillsynsärende som pågått sedan 2022, med flera tillsynskontroller. Under den tiden har bolaget aldrig fått någon formell varning om att det finns problem med deras ålderskontroller, marknadsföring eller egenkontrollprogram. Jag anser att det är rimligt att först ge en varning för att ge bolaget en chans att rätta sig, innan man drar in försäljningstillstånd, säger Jan Jönsson (L) som är oppositionsborgarråd och vice ordförande i tillståndsutskottet.

Fler nyheter från Företagarna