Hallå där - Mostafa Ismail, VD och grundare på Zimify
Berätta mer om er idé och företagsresa.
- Det hela började att jag som ny student på Karlstad Universitet tydligt märkte hur utanförskap påverkade studenterna. Om man inte deltar i nollningar och andra aktiviteter är det lätt att hamna i utanförskap och när man väl är där är det svårt att komma ut. Det var tydligt att den psykiska ohälsan ökade och att det fanns en koppling. När en nära vän till mig bestämde sig för att göra ett studieavbrott berodde det på att hen saknade studiekompisar och var isolerad. Detta är en förlust för både den individuella studenten, högskolan och samhället.
Hösten 2017 kom idén om en app som på ett fördomsfritt sätt skulle hjälpa studenter att hitta studiekompisar. Jag var väg på till en föreläsning men gick direkt till en kompis, Yasin Mohamed, för att berätta min idé.
Yasin är idag företagets IT-chef. Vi jobbade på konceptutveckling och prototyp och tog kontakt med Karlstads Universitet och Drivhuset jobbade framåt. Vi presenterade för Re-think KAU, ett Vinnova-finansierat projekt och jobbar med att hitta, utveckla och testa digitala verktyg som ger studenter bättre förutsättningar att genomföra sin utbildning. Genom Grants Innovation Office (via Karlstad Universitet) fick vi innovationsstöd och en tredje medgrundare, Adam Mohamed, kom med.
Vad är era mål just nu med Zimify? Vart vill ni nå?
- Idag har vi även med oss medarbetaren Amal Qassim som är verksamhetsansvarig och har jobbat under ett år för att utveckla Zimify. Vi är inne i en spännande fas, vi har ett pilotavtal med Karlstads Universitet och appen är tillgänglig för 16 000 studenter. Vi har expansionsplaner och är i dialog med ytterligare lärosäten.
- Zimify kan fylla ytterligare funktioner, bl a har vi integrerat en annan app vilket gör att studenter också lättare kan hitta lokaler på universitetsområdet.
- Vår vision är att under 2021 finnas på minst tre ytterligare universitet och utöka funktioner i appen.
Trainee på heltid och företagsledare - hur balanserar du din vardag?
- Vi är fyra medarbetare som jobbar kollektivt tillsammans. Ett team som ställer upp för varandra och vi har investerat i gruppdynamiken. Mina kollegor är mina bästa vänner. Det var en hobby som blev en business och vi delar samma mål och vision. Därför jobbar jag aldrig ensam, vi är flera som är med och jobbar framåt.
Zimify blev finalist i För-Orten 2019 och en av Företagarnas 103 Unga idéer. Vad betyder sådana utmärkelser för er?
- Det är naturligtvis fantastiskt att få ett kvitto att vi är på väg åt rätt håll. Det är härligt att få boost och bekräftelse. Det är ett drivmedel att driva Zimify framåt.
Vad är det som driver dig i ditt företagande?
- Man måste känna att det man gör har värde. Psykisk ohälsa är en fråga som borde lyftas, det påverkar både den individuelle studenten, lärosätet och samhället i stort. Att studenter isolerar sig - det är ett problem på samhällsnivå, leder till studieavbrott och påföljder för individen och samhället.
Vad har du för råd till andra unga företagare?
- Omge dig med likasinnade individer. Ensam är inte stark - hitta glöd och driv tillsammans. Idébäraren kan söka upp andra kompanjoner som kompletterar hen, mångfald berikar.