För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lokala Hjältar - Marie Niljung

Publicerad 22 feb 2021
Multientreprenören Marie Niljung arbetar sedan 2014 med psykisk livräddning och hållbar hälsa. Företagaren vill bidra till att samhället ska börja prata mer om psykisk ohälsa, hur det går att bota eller lindra och hur man som närstående faktiskt kan rädda liv. Hon är just nu aktuell i den nylanserade boken “När mammor dör”.
Marie Niljung är en Lokal Hjälte som tar kamp för de som lider av psykisk ohälsa.

Marie Niljung arbetar med föreläsningar, utbildningar och är hr-konsult vars hjärta brinner för att ta bort stigman och den okunskap som finns runt psykisk ohälsa. Hon har bland annat skrivit en bok i ämnet och är nu på gång att lansera den livsviktiga appen Lumeno.

Berätta Marie, vad ligger till grund för ditt otroliga engagemang? 
- Båda mina föräldrar tog sina liv. För mig är inte det stora och svåra hur de dog, utan att de dog. Hade jag vetat vad jag vet i dag hade det inte hänt och det är det som driver mig framåt, berättar Niljung och fortsätter:
- Jag bär ingen skuld i det som hände men jag ser det som min skyldighet att nu berätta att alla kan vara med och rädda liv.

Slår hål på myter om psykisk ohälsa

På vilket sätt är du med och påverkar denna viktiga kamp? 
- Jag försöker sprida kunskap och mod samt förändra hur både vården, närstående och människor generellt ser på psykisk ohälsa. Jag såg misstag begås av både vården men också av mig själv som familjemedlem. I dag har jag hittat ett sätt där jag kan nå ut till fler och det gör jag genom att prata och skriva om detta ämne. 

Du nämnde att en del misstag kan begås, vill du utveckla? 
- När någon har börjat medicinera för exempelvis depression kan handlingskraften komma före livskraften. Personen i fråga mår alltså fortfarande väldigt dåligt men orkar ändå göra någonting. En otroligt viktig kunskap att sprida som gynnar både den sjuke men också de närstående. 

Startade stödkonsert

Det var efter kontakten med Suicide Zero som du bytte bana från heltidsjobb på Arvika kommun till att jobba med det här?
- Ja, jag började först engagera mig ideellt. Startade Sveriges första stödkonsert för den här frågan i Karlstad på Nöjesfabriken 2015 som ledde till att dåvarande landstinget i Värmland antog en nollvision för suicid, berättar Marie och fortsätter:
- Sedan dess har mycket hänt. Jag har varit med och skrivit två böcker, deltagit i en SVT-produktion, startat fler insamlingar, arbetar med att ta fram en app, föreläser och mycket mer. 

Lanserar livräddande app i vår

Vill du berätta lite mer om appen Lumeno?
- Den arbetar jag fram tillsammans med Susanne Tell och Filippa Gagnér Jenneteg. Vi utgår från deras bok Handbok för livskämpar. De har ett inifrån perspektiv och jag har ett utifrån perspektiv. Den här appen tas fram tillsammans med den värmländska innovationsbyrån Sticky Beat. Den ska verka som en livboj, en digital följeslagare, coronpandemin har förlängt arbetet men en första version släpps i slutet av mars.

Avslutningsvis Marie - hur kan man som närstående hjälpa någon man misstänker lider av psykisk ohälsa?
- Myter kring suicid är så starkt förankrade i samhället och jag förstår det. Våga ställ frågor och våga ta i det jobbiga. Kräv ärliga svar och i värsta fall - tvinga personen i fråga till vård. Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera. 

Läs mer om Marie Niljungs viktiga arbete här.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna