Tommy Lindgren om brottshärvan: “Sover inte om nätterna”
I Värmlands Affärer intervjuas företagaren Tommy Lindgren om brotten som hans företag Nataris AB i Säffle under kort tid utsatts för. Vi tog kontakt med företagaren som frustrerat berättade om hur händelserna påverkat honom affärs- och känslomässigt.
För knappt ett halvår sedan blev Nataris i Säffle rånade på ett tankkort. På bara några dagar hade gärningsmannen tankat för hela 38 000 kronor.
- Jag vet exakt vem personen i fråga är. Tio vittnen har nämligen trätt fram och erkänt sin inblandning säger Tommy och fortsätter:
- Trots detta valde polisen att lägga ned ärendet.
Hur kändes det när man valde att inte gå vidare med detta?
- Skit. Jag ringde upp och ifrågasatte polisen och förklarade sedan att jag serverat dem en utredning med vittnen och bevis. Då öppnade de upp fallet igen i november men sedan dess har jag inte hört ett ljud. De har inte ens kallat in till förhör med någon av vittnena, förklarar Tommy frustrerat.
Utsatt för tre allvarliga brott på ett halvår
Sedan kom januari och då utsattes din firma för inbrott vid hela två tillfällen?
- Det stämmer. Första gången gick larmet och de stack. Så vi byggde om och säkrade upp, bytte dörrar, beställde nytt larm och allt som hör till. Men så kom de tillbaka och fann då en annan väg in. Dessvärre kom dom dagen innan det nya larmet installerades. De kom över grejer för närmare en kvarts miljon, berättar företagaren.
Det låter rätt makalöst men även denna gång lyckades du personligen spåra upp gärningsmännen?
- Ja, en vän fick nämligen erbjudande om att köpa de stulna grejerna. Så vi stämde träff med gärningsmännen, tog kort på honom och antecknade registreringsnumret på bilen. Men polisen kan inte göra någonting för enligt dem står det ord mot ord, säger Lindgren.
Ohållbart rättssytem
Man finner knappt några ord för allt du berättar. Det låter som en dålig film. Hur känns det att sitta i en sådan frustrerande situation?
- Vad ska jag säga, jag sover dåligt om nätterna. Stressad och orolig. Ibland har jag åkt ut till firman och vakat på nätterna. Om inga krafttag görs mot den höga kriminaliteten får jag en känsla av att allmänheten kommer börja ta saken i egna händer och dit vill nog ingen att vi ska komma, säger entreprenören och förklarar vidare:
- Det är nästan så att en vill lägga ned verksamheten och ge upp. På toppen av detta har vi också stressen över corona och förlorade jobb.
Försäkringen täckte inte kostnaderna
I allt detta fick du dessutom inte ut några försäkringspengar för inbrotten du utsattes för?
- Ja och jag har ett viktigt råd till alla företagare där ute - tvinga ditt försäkringsbolag att besöka din verksamhet och se till att få en skriftlig underskrift på att försäkringen täcker allt. Vi föll nämligen på att vi hade fel dörr, det fattades en metallplåt och då faller hela försäkringen. Man blir så less, förklarar Tommy.
Brottsexperten: "Måste tas på allvar"
I Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021 visar statistiken att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro ökat från 41 till 51 procent. Sedan 2017 har andelen företagare som blivit utsatta för brott ökat från 30 till 36 procent. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt.
– Brotten mot företag och företagare måste tas på största allvar. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska kostnaderna är i slutändan ofta förödande, säger rapportförfattaren Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna.